latinica  ћирилица
15/08/2019 |  15:15 ⇒ 18:17 | Аутор: СРНА

Мајкић: Вашингтон не треба да навија за једну страну у БиХ

Делегат у Клубу српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић рекла је данас Срни да у вријеме преговора о формирању власти на нивоу БиХ ниједна земља, па ни САД, не би требало да се мијеша у унутрашња питања и сврстава на било коју страну у БиХ.
Душанка Мајкић (Фото: Дејан Божић/РАС Србија) -
Душанка Мајкић (Фото: Дејан Божић/РАС Србија)

Коментаришући изјави замјеника помоћника државног секретара САД за Европу и Евроазију Метјуа Палмера да је важно да БиХ преда Годишњи национални програм за активирање Акционог плана за чланство у НАТО-у, Мајкићева је истакла да по његовим наводима чланство у НАТО-у више није одлука неке земље, нити ту одлуку може да преиспита ако се одредила у вези са тим питањем.

- Према овоме како Палмер тумачи, БиХ мора да постане чланица НАТО-а, иако у земљи не постоји консензус о том питању. Консензус ће тешко бити постићи, с обзиром на то да се зна да то Република Српска не прихвата, да је донијела одлуку о војној неутралности и да је обавезују одлуке Народне скупштине - каже Мајкићева.

Према њеним ријечима, треба оставити грађанима Српске, односно политичким партијама које представљају највећи број тих грађана да донесу одлуку у вези са НАТО-ом.

- Сви би реаговали и галамили да се на примјер руски амбасадор одредио о овом питању, али други себи могу дати за право да навијају за неку страну у БиХ. Најбоље би било да политичарима у БиХ препусте да сами донесу коначну одлуку, а да они буду непристрасни и не стављају се на једну или другу страну - нагласила је Мајкићева.

Палмер је за Глас Америке рекао да је важно да БиХ преда Годишњи национални програм за активирање Акционог плана за чланство у НАТО-у, те да вјерује да Милорад Додик неће задржати тврдокорну реторику, попут оне да ће довести у питање надлежности које су пребачене са Републике Српске на БиХ.