latinica  ћирилица
15/08/2019 |  15:16 ⇒ 19:36 | Аутор: РТРС

Додик-Иванцов: Формирати Савјет министара, омогућити легитимно представљање (ФОТО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик састао се данас на Јахорини са амбасадором Руске Федерације у БиХ Петром Иванцовим.
Додик-Иванцов - Фото: РТРС
Додик-ИванцовФото: РТРС

Додик је након састанка рекао да је потребно формирати Савјет министара, омогућити легитимно представљање и зауставити опструкције.

- Неко је одлучио да опструише, опструише изборну вољу на легитимно представљање српског и хрватског народа. Ми ћемо предузимати адекватне мјере - навео је српски члан Предсједништва БиХ.

Он је истакао да је упознао руског амбасадора о томе да је потребно омогућити српском народу право на легитимно представљање, рекавши да очекује да ће Савјет министара бити формиран у року од 30 дана, а уколико се то не деси, изнијеће одређене приједлоге Народној скупштини Републике Српске.

Додик је нагласио да је причу о Годишњем националном плану измислила бошњачка политичка елита како би спријечила формирање власти на нивоу БиХ, али да од тога неће бити ништа.

- Они су од почетка знали за одлуку Народне скупштине. Ја ћу се тога држати. Како друкчије тумачити чињеницу да Савјет министара то није учинио, иако је могао. Спречавање српског народа на легитимно представљање, у времену које долази, доносићемо своје одлуке. Уколико конституисање не буде у тридесет дана, видјећемо, различите опције постоје - рекао је он.

Додик је рекао да је његов став јасан и да ће се тога придржавати и на сједници Предсједништва БиХ која је заказана за уторак. Навео је да је затражио ванредну сједницу, али да је хрватски члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић, у жељи да искомпликује ситуацију, заказао редовну сједницу на којој је ставио гласање о АНП.

- Ја ћу бити у уторак на тој сједници и мој став је веома јасан. Рекао сам да ћемо сачекати да истекне тридесет дана. Након тога, имам разне идеје које ћу предложити Народној скупштини. Република Српска, Федерација и три конститутивна народа су стране за договор у БиХ. У оквиру тог уставног уређења, ми ћемо имати приједлоге према Федерацији и другим народима - нагласио је Додик.

Када је ријеч о санкцијама Русији, Додик је рекао се БиХ није придружила санкцијама ЕУ према Русију и да није донесена ниједна одлука о томе.

Иванцов је истакао да је озбиљно забринут за стање у БиХ, јер десет мјесеци након избора не функционишу институције, што доводи у питање стабилност и развој земље.

Он је нагласио да је рјешење у формирању Савјета министара и да сва спорна питање треба рјешавати компромисно након формирања власти.

Иванцов је изразио наду да је договор политичких субјеката у БиХ могућ, наводећи да се Русија, за разлику од појединих, не мијеша у унутрашња питања ове земље.

На питања о чланству БиХ и НАТО, Иванцов је одговорио да је чланство у међународним организацијама питање за власти у БиХ.

- Основ мог рада у БиХ је немијешање у њене послове, за разлику од неких мојих колега. Мислим да БиХ, њени народи и политичари сами могу одлучити како ће живјети - поручио је руски амбасадор.