latinica  ћирилица
15/08/2019 |  15:21 ⇒ 15:24 | Аутор: СРНА

Тужилаштво БиХ активно ради на провјерама диплома; Без одговора о Мектићевој дипломи

Тужилаштво БиХ активно ради на ширем предмету који се односи на провјере законитости и ваљаности диплома руководилаца агенција за спровођење закона на нивоу БиХ, речено је Срни у овој правосудној институцији поводом информације о поништавању факултетске дипломе директора Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ Османа Мехмедагића.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХФото: РТРС

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић рекао је Срни да због провјера које су у току не може дати више информација.

Грубешић није конкретно одговорио на питање да ли је предвиђена и провјера дипломе министра безбједности у Савјету министара у техничком мандату Драгана Мектића.

Из Секретаријата Правног факултета Свеучилишта у Загребу Срни је још 2016. године потврђено је Мектић дипломирао 19. децембра 1979. године на Вишој управној школи у Загребу и стекао звање управни правник, а не на Правном факултету Свеучилишта у Загребу - Студиј за унутрашње послове, звање дипломирани криминалиста, како је било наведено у његовој биографији на сајту Савјета министара.

Медији су данас објавили да је Инспекторат Републике Српске донио рјешење којим је ректору бањалучког Универзитета за пословне студије Радовану Клинцову <ем>наређено да поништи диплому издату на име Османа Мехмедагића и да у "Службеном гласнику Српске" ову диплому прогласи ништавном.

Инспекторат Републике Српске донио је 5. августа рјешење о поништењу дипломе која је издата 21. септембра 2007. године.

Клинцов је најавио да ће се руководство установе, које је на колективном годишњем одмору, тим поводом огласити након 20. августа, истичући да им је у првом плану њихова установа и да их не интересује ничије име и презиме.

Почетком године Тужилаштво БиХ је покренуло истрагу о лажним дипломама и тада је затражило од свих безбједносних агенција да доставе дипломе о завршеном образовању.