latinica  ћирилица
15/08/2019 |  17:24 ⇒ 17:25 | Аутор: СРНА

Галијашевић: Цијели систем ОБА базиран на фалсификованим дипломама

Цијели систем Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ базиран је на фалсификованим дипломама, радикалним исламистима и нестручним људима сумњивих моралних и правних квалификација, изјавио је стручњак за безбједност Џевад Галијашевић, поводом информације о поништавању факултетске дипломе директора ОБА Османа Мехмедагића.
Џевад Галијашевић  (Фото: Синиша Пашалић/РАС Србија) -
Џевад Галијашевић (Фото: Синиша Пашалић/РАС Србија)

- Иза нас је пет година мандата Мехмедагића и министра безбједности /у Савјету министара у техничком мандату/ Драгана Мектића који су као некредибилни и некомпетентни људи постављени да воде те позиције. Мислим да је овдје ријеч о више облика кривичних дјела извршених поводом те дипломе - рекао је Галијашевић Срни.

Он је истакао да је увјерен да Мехмедагић, са биографијом коју има, сигурно није ишао у Бањалуку 2007. године да полаже испите.

- Из свих података у којима недостају датуми давања испита и потписи професора видљиво је да је Мехмедагић то `средио` у доба када је ступао на дужност директора ОБА. У том случају говоримо о далеко тежој форми кривичних дјела - сматра Галијашевић.

Он је истакао да су "резултати рада" Мехмедагића у протеклих пет година бројне афере и изузетно сложена безбједносна ситуција у земљи, нагласивши да је на дјелу рушење уставног поретка БиХ из такве ОБА.

- Ријеч је о ноторном исламисти, човјеку повезаном са ратним злочинима у сарајевском Великом парку, који је био лични тјелохранитељ Алије Изетбеговића и појављивао се на сликама са Абу Хамзом, Изетбеговићем, Карај Камел бин Алијем, познатим убицом који је испручен из БиХ - рекао је Галијашевић.

Он је нагласио да је прошло вријеме Османа Мехмедагића Осмице и Драгана Мектића, односно фалсификованих диплома, некомпетентних људи малигног политичког карактера и утицаја.

Галијашевић је нагласио да је битно да се људи склони криминалу макну са тако важних позиција, напомињући да је рјешење Инспектората Републике Српске којим је наређено да се поништи диплома издата на име Мехмедагића довољан повод да се од директора ОБА одмах тражи оставка, али и министра Мектића.

Он је напоменуо да се Мехмедагић успротивио уставној улози Тужилаштва БиХ које је о том питању покренуло истрагу, наглашавјући да је ОБА одбила да достави диплому.

- То су људи који су ближи криминалним организацијама него служби која треба да штити уставни поредак. Он је одбио да испуни налоге Тужилаштва БиХ, понашао се бахато и у Сарајеву држи неке локалне портале које храни информацијама - рекао је Галијашевић.

Он је подсјетио да је Мехмедагић за свог мандата организовао обавјештајни продор на Србију под називом "Ушће", обавјештајни напад на привреднике у западној Херцеговини, те да прикрива и спречава кажњавање лица која су покушала убити Александра Вучића у Сребреници 2015. године.

- Он подмеће руководству Републике Српске, прати и електронски надзире најважније људе ове земље. Превише моћи је концентрисано у његовим рукама, а иза леђа му стоји, прије свега Бакир Изетбеговић и такозвани пробосански нацисти попут Жељка Комшића - рекао је Галијашевић.

Према његовим ријечима, људи попут Комшића нуде босанску идеологију каква никада на овом подручју није функционисала јер се залажу за "државу Босну без Срба и Хрвата".

- То је помогло Осмици и Мектићу, али и другим лицима из криминалног миљеа да буду дио политичког система на темељу неких нагодби и уступака, те да антидрижавним активностима себи обезбиједе позиције у овако важним службама - рекао је Галијашевић.

Тужилаштво БиХ активно ради на ширем предмету који се односи на провјере законитости и ваљаности диплома руководилаца агенција за спровођење закона на нивоу БиХ, речено је Срни у овој правосудној институцији поводом информације о поништавању факултетске дипломе Мехмедагића.

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић рекао је Срни да због провјера које су у току не може дати више информација.

Грубешић није конкретно одговорио на питање да ли је предвиђена и провјера дипломе министра безбједности у Савјету министара у техничком мандату Драгана Мектића.

Медији су данас објавили да је Инспекторат Републике Српске донио рјешење којим је ректору бањалучког Универзитета за пословне студије Радовану Клинцову наређено да поништи диплому издату на име Османа Мехмедагића и да у "Службеном гласнику Српске" ову диплому прогласи ништавном.

Инспекторат Републике Српске донио је 5. августа рјешење о поништењу дипломе која је издата 21. септембра 2007. године.