latinica  ћирилица
15/08/2019 |  17:43 ⇒ 17:45 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић 22. октобра на инаугурацији јапанског цара

Предсједник Србије Александар Вучић присуствоваће церемонији инаугурације јапанског цара Нарухита 22. октобра, рекао је представник МИП Јапана Џун Саито.
Јапан (Фото:mtrading.rs) -
Јапан (Фото:mtrading.rs)

Саито је истакао и да се сарадња двије земље драстично развила од када је премијер Шинзо Абе посјетио Београд.

Принц Нарухито званично је постао цар крајем априла, у складу са законом по којем је абдицирао његов отац Акихито (85). Након тога, подсјетио је Саито у разговору с новинарима, почело је ново ера у Јапану - Реива, што, како је додао, у преводу значи залагање за постизање живљења љепоте хармоније.

Саито, члан јапанске делегације коју у посјети Београду предводи министар спољних послова Таро Коно, рекао је да ће свечаност инаугурације трајати један дан, и да ће цар за челнике држава организовати посебан пријем у царској палати.

- Објавили смо да ће бити церемонија, бићемо почаствовани доласком званичника из цијелог свијета - рекао је Саито и додао да се очекује долазак представника из 202 земље.

Подсјетио је да цар нема политичка овлашћења, али да је симбол националног јединства и нове ере.

Говорећи о односима Србије и Јапана, Саито је рекао они иду узлазном линијом посебно пошто је премијер Шинзо Абе посјетио Србију.

- Двије земље ће 2022. године прославити 140 година дипломатских односа - рекао је Саито и подсјетио да се сарадња драстично развила кроз Иницијативу за западни Балкан коју је објавио Абе током посјете Београду у јануару 2018.

Према његовим ријечима, јапански инвеститори су задовољни улагањима у Србију, пословним окружењем, пореским олакшицама, високо квалитетном радном снагом.

Додао је да је важно да информације о успјесима великих јапанских компанија у Србији и могућностима улагања доспију до малих и средњих предузећа.

Од како је премијер Абе посјетио Србију, Маекава, компанија која производи индустријски расхладне системе, отворила је фабрику у Смедереву, Јапан табако је преширио капацитете прозиводње, Тојо тајерс почео је изградњу фабрике у Инђији, подсјетио је Саито и додао да је потврђено учешће Итоуча у пројекту изградње регионалног цетра за третман отпада у Винчи.

Јапан као и Србија мора да појача активности у пружању информација јапанским компанијама, како би се економска сарадња развијала даље, рекао је Саито.

Сарадња постоји и у области културе и образовања, као и размјена у области спорта, додао је Саито.

Таро Коно је први шеф јапанске дипломатије који је допутовао у Србију након 18 година, због чега је његов домаћин Ивица Дачић ту посјету назвао историјском.