latinica  ћирилица
15/08/2019 |  17:54 ⇒ 18:07 | Аутор: РТС

Преминуо књижевник Добрило Ненадић

Послије дуге и тешке болести, преминуо је књижевник Добрило Ненадић.
Добрило Ненадић - Фото: РТС
Добрило НенадићФото: РТС

Ненадић је рођен у Вигошту, у Ариљу, гдје ће у петак бити и сахрањен.

Министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић поводом смрти писца Добрила Ненадића упутио је телеграм саучешћа.

- У име Министарства културе и информисања и у своје лично име, изражавам дубоко саучешће породици, пријатељима и поштоваоцима писца Добрила Ненадића - наводи се у телеграму.

У телеграму се наводи да је Добрило Ненадић на велика врата увео у српски роман потиснуту тематику средњег вијека.

- Овај рођени романсијер залазио је и у нашу новију прошлост, али је дотицао и осјетљиве теме нашег доба. Знао је да сплете причу, проходну, али дубоку. Живио је повучено, али су његова најбоља дјела била и остала врхови српског романа - наведено је у телеграму.

Књижевни углед је стекао својим првим романом "Доротеј", по ком је снимљен и филм.

Послије тога, објавио је и романе "Киша", "Врева", "Поплава", "Деспот и жртва", "Брајан", "Сабља грофа Вронског", "Победници", "Мрзовоља кнеза Бизмарка", "Хермелин", "У сенци црне смрти"...

Поред тога објавио је и драму "Магла", новелу "Ахилије" и књигу одабраних интервјуа са аутором "Разговори".

Два пута је добијао награду Народне библиотеке Србије за најчитанију књигу ("Доротеј" и "Деспот и жртва"), награду "Меша Селимовић" ("Деспот и жртва"), Рачанску повељу за романе са историјском темом, награду "Светозар Ћоровић" ("Победници"), награду "Бора Станковић" ("Мрзовоља кнеза Бизмарка"), Библиос за укупно стваралаштво, Повељу за животно дјело Удружења књижевника Србије...