latinica  ћирилица
15/08/2019 |  18:43 ⇒ 16/08/2019 | 08:43 | Аутор: СРНА

Додик: Одбијам било какво америчко уплитање у унутрашња питања

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је данас да одбија било какво уплитање Американаца у унутрашња питања БиХ.
Милорад Додик (Фото:N1) -
Милорад Додик (Фото:N1)

Додик је нагласио да енергично одбија сваку врсту посредовања било кога из међународне заједнице, укључујући и САД, у вези са одржавањем сједница Предсједништва БиХ или са радом неке друге институције.

- Јутрос су Американци покушали да искординирају три кабинета чланова Предсједништва БиХ да нешто ураде, али ја нисам дозволио својим савјетницима да учествују у томе јер, понављам, БиХ је састављена од два ентитета и три конститутивна народа, а не од америчке Амбасаде - рекао је Додик новинарима на Јахорини.

На питање новинара да поново прокоментарише ситуацију у вези са доношењем Националног годишњег програма, Додик је рекао да се његов став зна, а то је да нема ништа од тога.

- Ништа није договорено. Господин /предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко/ Комшић покушава да спекулише тако што је ту тачку ставио на дневни ред, али ја ћу да одбијем тај приједлог. Формирање Савјета министара и даље је услов за нормално функционисање власти у БиХ - навео је српски члан Предсједништва БиХ.

Додик, који је и лидер СНСД-а, поновио је да су странци девастирали БиХ својим уплитањем, да су разрушили уставни поредак у БиХ, а грубим политичким насиљем високи представници промијенили Дејтонски споразум и Устав БиХ што, како је рекао, тражи нове одговоре, који ће услиједити врло брзо.

Додик је потврдио да је са амбасадором Руске Федерације у БиХ Петром Иванцовим данас на Јахорини разговарао о актуелним политичким темама, без икакве мистификације.

- Потребно је, према ставу Руске Федерације, формирати што прије власт у БиХ, што је несумњиво. Они се боје да БиХ не уђе у још озбиљнију кризу - рекао је Додик.

Он сматра да кулминација проблема, који су сада видљиви и који су везани за покушаје одређених структура да Србима ускрате право да буду легитимно представљени на нивоу БиХ, води до тога да управо иницијатори тих идеја сами руше БиХ, на шта, како је рекао, српска страна има спреман одговор.

Додик је додао да ће и у поподневним часовима имати неколико билатералних сусрета са амабасадорима акредитованим у БиХ.