latinica  ћирилица
15/08/2019 |  18:46 ⇒ 16/08/2019 | 09:02 | Аутор: РТРС

Формирати Савјет министара, омогућити легитимно представљање

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, након састанка са руским амбасадором у БиХ Петром Иванцовим на Јахорини, изјавио је да очекује да ће Савјет министара бити формиран у року од 30 дана. Не буде ли тако, најављује адекватне мјере. Не жели да прецизира које, али ће, каже, идеје представити Парламенту Српске. Иванцов је изразио забринутост због тога што десет мјесеци након избора, институције БиХ не функционишу.

Формирати Савјет министара, омогућити легитимно представљање и зауставити опструкције - oво су приоритети за српског члана Предсједништва БиХ. Признаје, размишља и о сценарију који би могао услиједити након што истекне рок за формирање власти на нивоу БиХ.

- Рекао сам да ћемо сачекати да истекне тридесет дана. Након тога, имам разне идеје које ћу предложити Народној скупштини. О њима размишљам и оне ће бити бити искључиво мотивисане потребом да се поштује Устав БиХ и Анекс 4 - јасан је Додик.

Додик је категоричан - народ је изабрао и ми треба да конституишемо власт.

Прича о НАТО и АНП-у измишљена је, каже, да би се спријечило формирање власти на нивоу БиХ, али од тога, додаје, неће бити ништа. Потврдио је да ће присуствовати предстојећој редовној, али и ванредној сједници Предсједништва.

- Као српски члан Предсједништва, по Пословнику, имам право да затражим ванредно засједање Предсједништва, која је по мом приједлогу имала само једну тачку дневног реда - потврђивање кандидата за предсједавајућег Савјета министара. Господин Комшић је у жељи да искомпликује ситиацију прије тога заказао редовну сједницу на коју је ставио гласање о неком документу који је потпуно фамозан, тврдећи да, ако се не изгласа, он неће гласати за кандидата. То је његово право. Он се поиграо с тиме - каже српски члан Предсједништва БиХ.

Због ситуције у којој се БиХ налази десет мјесеци након избора, забринут је руски амбасадор у БиХ. Рјешење види у формирању Савјета министара. Истиче да сва спорна питања треба рјешавати компромисно, након формирања власти.

- Надам се да је договор политичких субјеката у БиХ могућ. Русија се, за разлику од појединих, не мијеша у унутрашња питања ове земље - каже Иванцов.

Покушала је међународна заједница да се умијеша у приближавање ставова о редукованом Годишњем националном програму за НАТО. Али је њихову иницијативу за одржавање састанка савјетника кабинета чланова Предсједништва БиХ, Додик одбио.

- Моји људи се неће састајати с њима. Поновићу, по Уставу, БиХ је састављена од два ентитета и три конститутивна народа, а не из америчке, руске амбасаде или Европске комисије. Ако неко сада жели да увуче Американце у све ово, ја то одбијам и ми у томе нећемо учествовати - категоричан је Додик.

Додик је поновио да је БиХ неуспјешан експеримент, о чему, како је истакао, говори присуство ОХР-а који је злоупотријебио Дејтонски споразум и битно га деградирао.

Озбиљну кривицу за неуспјех БиХ сноси ОХР и они који стоје иза њега, западне земље - закључује Додик.