latinica  ћирилица
15/08/2019 |  19:34 ⇒ 19:44 | Аутор: ТАНЈУГ

Кашмир: У сукобима погинуло десет људи

Војска и полиција Пакистана саопштиле су да су тројица војника и два цивила убијена од "неиспровоциране ватре" Индије дуж линије контроле у Кашмиру.
Кашмир (Фото:m.cdm.me) -
Кашмир (Фото:m.cdm.me)

Пакистанска војска је навела да су њени припадници узвратили ватру, убили пет индијских војника и оштетили индијске бункере дуж линије контроле која Кашмир дијели на индијски и пакистански дио.

У саопштењима се наводи да су три пакистанска војника убијена када су индијске снаге гађале њихов положај, а да су два цивила страдала од индијских граната.

Ријеч је о првом оружаном сукобу Пакистана и Индије откако је Њу Делхи 5. августа укинуо уставну аутономију Кашмира, што је повећало тензије с Исламабадом.

Пакистанска војска наводи да двије стране и даље размјењују ватру. За сада нема потврда тих тврдњи од независних извора. Пакистан и Индија се редовно међусобно оптужују за неиспровоцирану ватру у Кашмиру.

Око 3.000 Пакистанаца протестовало је данас у Исламабаду, узвикујући слогане против Индије и носећи црне заставе, у намјери да скрене пажњу међународне заједнице на кршења људских права у Кашмиру.

Обје државе полажу право на читав Кашмир, а територијални спор довео је до два рата Индије и Пакистана од њиховог стицања независности 1947. године.