latinica  ћирилица
15/08/2019 |  20:59 ⇒ 20:59 | Аутор: sputniknews.com

Русија упозорила да би могла да обустави увоз српског воћа

Русија би могла да уведе привремена ограничења на увоз коштичавог воћа из Србије ако се настави извоз заражених воћки, саопштио је надзорни орган Русије.
Шљиве - Фото: Screenshot
ШљивеФото: Screenshot

Раније данас одржан је телефонски разговор са директором Управе за заштиту биља Министарства пољопривреде Србије Небојшом Милосављевићем  током којег је руски надзорни орган пренио забринутост због појаве заразе воћа у 12 партија брескви, нектарина и шљива, које су у јулу извезене у Русију.

Руски ресор је током разговора саопштио да оставља право да уведе привремена ограничења на увоз коштичавог воћа из Србије у случају да се настави испорука зараженог воћа у Русију, наведено је у саопштењу.

Милосављевић је рекао да ће његов ресор истражити све случајеве испорука заражених производа, као и да су у овом тренутку у оквиру програма заштите безбједности производа приликом извоза у Русију са списка овлашћених за трговинске односе искључена четири извозника и 200 произвођача воћа.

Руски пољопривредни надзорни орган је у августу прошле године обуставио испоруке свих коштичавих култура из Србије због случајева заразе. Ограничења су укинута у мају ове године.