latinica  ћирилица
16/08/2019 |  08:21 ⇒ 08:21 | Аутор: СРНА

Српска листа: Без обзира на заставу, Ново Брдо није албанско

Српска листа је најоштрије осудила покушаје отимања српске културне баштине од институција самопроглашеног Косова и поручила да су Албанци могли своју заставу, умјесто на српску тврђаву на Новом Брду, да пободу и на Мјесец, али да он и даље не би био њихов, као што нису ни тврђава у Новом Брду нити Црква Светог Николе.
Српска листа - Фото: РТРС
Српска листаФото: РТРС

Из Српске листе оцјењују да је очигледно да су албанске партије почеле кампању, према правилу, преко леђа српског народа и да свилене уши међународних представника не чују апеле српског народа.

- Ипак, историјске чињенице похрањене у души сваког Србина не може избрисати никаква отимачина и ниједан фалсификат. Зато ћемо увијек и на сваком мјесту подсјећати да на тлу Европе у 21. веку пред очима свијета неко настоји да отме од српског народа његов коријен, историју и памћење - саоштено је из Српске листе.

Они поручују да се Срби на Космету са тим никада неће сагласити и то никада неће прихватити нити дозволити.

Привремене приштинске институције истакле су јуче заставу самопроглашеног Косова огромних димензија на средњовјековној српској тврђави Ново Брдо.

Уз Цркву Светог Николе, која је у близини, истакнута је још једна застава самопроглашеног Косова и постављено неколико војних шатора поред којих је десетак особа у униформама.

Власти самопроглашеног Косова недавно су одобриле служење католичке мисе на остацима православне Цркве Светог Николе у тврђави Ново Брдо, а замјеник приштинског премијера у оставци Енвер Хоџај изјавио је да "вјерско и културно насљеђе на Косову припада грађанима Косова".

Српска средњовјековна тврђава Ново Брдо, која се налази 20 километара источно од Приштине, подигнута је првих година владавине краља Милутина почетком 14. вијека с циљем заштите богатог рудног подручја.