latinica  ћирилица
16/08/2019 |  09:32 | Аутор: СРНА

Потреба за појачаном контролом УИО и Граничне полиције

Канцеларија за ветеринарство БиХ обавијестила је Управу за индиректно опорезивање и Граничну полицију БиХ о потреби за појачаним контролама са циљем спречавања уношења афричке куге свиња у БиХ доношењем меса и производа од меса из заражених земаља, речено је Срни из Канцеларије за ветеринарство.
Афричка куга свиња - анализа - Фото: РТРС
Афричка куга свиња - анализаФото: РТРС

Поред увођења привремене забране увоза домаћих и дивљих свиња, те њихових производа из Србије, Канцеларија за ветеринарство је предузела низ превентивних мјера како би било спријечено уношење ове болести у земљу.

Из Канцеларије наводе да се приликом издавања Рјешења о непостојању ветеринарско-здравствених сметњи за увоз врши контрола захтјева који се издају само за пошиљке које потичу из слободних подручја, те да се врши њихова контрола приликом увоза.

- Канцеларија обавјештава надлежне органе ентитета и Брчко дистрикта БиХ о ситуацији у Европи и региону. Преко наведених надлежних органа затражено је обавјештавање свих ветеринарских организација, лабораторија, власника фарми свиња и корисника ловишта о повећаном ризику за појаву болести у БиХ и предузимању превентивних и мјера биосигурности са циљем њеног раног откривања - истичу из Канцеларије.

Канцеларија је укључена у регионални пројекат Приправност за афричку кугу свиња на Балкану Организације за храну и пољопривреду УН, кроз који ће бити одржане радионице и припремити едукативни материјал за надлежна тијела одговорна за ветеринарство, шумарство и ловство, те за ветеринаре, ветеринарске инспекторе, фармере и ловце.

У склопу наведеног пројекта одржане су радионице за надлежне органе у току јуна, као и за узгајиваче свиња.

- Апелујемо на све фармере да појачају биосигурносне мјере на фармама свиња, као и на ловачка удружења да обрате пажњу и обавезно пријаве сумњу на појаву болести - истичу из Канцеларије за ветеринарство.

Из ове институције наводе да учествују као посматрач и у раду Сталне групе експерата за афричку кугу свиња у Европи у оквиру Глобалног оквира за контролу нарочито опасних заразних болести животиња за Европу, те да прате утврђене препоруке које просљеђује релевантним надлежним органима.

"Канцеларија ће наставити да прати ситуацију по питању појаве и ширења ове болести те у сарадњи са надлежним органима ентитета и Брчко дистрикта БиХ донијети потребне одлуке о даљим корацима неопходним за спрјечавање уношења и рано откривање болести", истичу из Канцеларије.

Канцеларија за ветеринарство је у понедјељак, 12. августа, због сумње на присуство афричке свињске куге у Србији усвојила Упутство о привременој забрани увоза одређених пошиљки ради спречавања уноса у БиХ.

Овим упуством се забрањује увоз домаћих и дивљих свиња, свињског меса, као и производа који нису били обрађени на начин да је са сигурношћу уништен вирус афричке свињске куге.