latinica  ћирилица
16/08/2019 |  10:34 ⇒ 10:37 | Аутор: СРНА

Жигон: Несхватљиво да неко буде кажњен због исказане солидарности

Хуманитарни концерт "За наше Косово и Метохију" је примјер исказивања солидарности лишен сваке политике и несхватљиво је да неко жели да било кога казни због тога, поручила је глумица Ивана Жигон која је са "Косовским божурима" наступила на овом концерту у Херцег Новом 12. августа.
Ивана Жигон (фото: Sputnik / Дејан Симић) -
Ивана Жигон (фото: Sputnik / Дејан Симић)

Она је одбацила тврдње да је концерт имао било шта националистичко и да је имао везе са политиком, наводећи да, иако је рођена у Београду, Црну Гору осјећа као свој завичај и да је поносна на свог прадједа по мајци Митра Мартиновића који је био предсједник Владе Црне Горе и примјер чојства и јунаштва.

- Србија и Црна Гора су толико повезане и то је толико танана нит да само злонамерно око може да га дели. Ретроградно је размишљати о било каквом дељењу, али то је на част оним људима који више воле да се деле него да се спајају - рекла је Жигон за Спутљик.

Она је увјерена да је ово што се данас дешава у Црној Гори само један моменат у њеној историји.

- У Црној Гори је најјаче предање чојства и јунаштва и управо је тамо све постало наопачке у највидљивијој мјери. Треба да схватимо да је то управо зато што су најсветлије луче, највећа љубав, највеће чојство, највећа одбрана наших народа и највеће јунаштво у ствари увек били у Црној Гори. Немам никакву сумњу у људе у Црној Гори, уверена сам да они не деле овакве ставове и да је то воља и виших сила које тренутно владају светом - рекла је Жигонова.

Она сматра да ће ускоро све бити другачије, јер је Русија све јача.

- Мислим да ћемо и ми уз Русију бити све јачи и да ће сви ти процеси, који су заиста ретроградни и срамотни, да се поравнају и да ће све оно што се пева уз гусле и што се сведочи већ вековима у Црној Гори поново постати мера истинске Црне Горе - рекла је Жигон.

Хуманитарни концерт "За наше Косово и Метохију" одржан је 12. августа на Канли кули у Херцег Новом поводом 800 година самосталности Српске православне цркве и 630 година од Косовске битке.

Министарство културе Црне Горе најавило је да ће поднијети пријаву против организатора концерта, који је одржан у оквиру програма "Трг од ћирилице", због, како су навели, истицања симбола других држава, скрнављења званичне химне и политичких и националистичких порука.