latinica  ћирилица
17/08/2019 |  11:11 ⇒ 11:38 | Аутор: РТРС

Ђајић: Повећање наталитета мора бити најважнија тема у Српској

Најважнија тема у Републици Српској мора бити повећање наталитета. Из тих разлога покренута је фондација "Дјеца нам се рађала", која има задатак да у јавност износи најљерше бројке о рађању дјеце у Српској, истакао је Владо Ђајић, директор Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Републике Српске Владо Ђајић гостујући у "Викенд јутру" на програму РТРС-а.

- У овом тренутку рађа нам се око 9.000 дјеце, а умире између 14.000 - 15.000. Када овоме додамо и оне који одлазе у иностранство, долазимо до поражавајућих података. Међутим, паметном наталитетном политиком можемо много тога промјенити - истакао је Ђајић.

Он је похвалио иницијативу српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика да сваки нови брачни пар добије 30.000 КМ.

- Са сваким дјететом, добијате 10.000 КМ, што значи да са троје дјеце, то вам буду као бесповратна средства, односно једна лијепа подлога за почетак живота. Треба анимирати свијест код народа за потомоством. Шта има љепше од дјетета, мириса бебе... У то треба уградити и патриотски набој, да ако немаш троје дјеце, доводиш у питање и опстанак саме државе, што код нас и јесте случај - навео је Ђајић.

Он је додао да ће 12. септембра на Градском стадиону у Бањалуци одиграти се хуманитарни меч за наталитет Републике Српске.

- Биће то утакмица између ветарана Црвене звезде, с једне стране, и ветерана Борца и Републике Српске, с друге стране. Угостићемо величине попут Драгана Џајића, Владимира Петровића Пижона, Милоша Шестића, Дулета Савића....И ми доктори Републике Српске спремамо екипу, и одмјерићемо снаге са новинарима Републике Српске. Меч је хуманитарног карактера, улаз је бесплатан. Позивим све грађане да подржае ову акцију и придруже нам се на стадиону - каже директор УКЦ Републике Српске.

Ђајић се осврнуо и на годину дана рада у новим просторијама УКЦ Републике Српске.

- Уз помоћ руководства Републике Српске направили смо државни КЦ какав има мало ко у региону. Јуче смо имали два стручњака из Аустрије који нису могли вјеровати да овако нешто има у Бањалуци. Готово да нема дана да немамо докторе из Србије, али и иностранства који оперишу, или држе разна предавања, и сви су одушевњени са овим што имамо овдје - истакао је Џајић.

За крај он је наговијестио још један новитет који ће бити у систему УКЦ Република Српска.

- Већ у јануару пуштамо у рад кардиохирургију! Имаћемо двије операционе сале какве немају ни много богатије државе у региону, а све у виду побољшања услуга за грађане Републике Српске - закључио је Владо Ђајић, директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске, гостујући у "Викенд јутру".