latinica  ћирилица
17/08/2019 |  16:22 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

У Бањалуци одржана трећа регата у оквиру Иницијативе "Чист Врбас"

У организацији рафтинг клуба "Кањон" одржана је трећа туристичка регата у оквиру овогодишњих активности Иницијативе "Чист Врбас". Медијски радници и остали љубитељи рафтинга учествовали су у регати на Врбасу, а имали су прилику да осјете чари Врбаса и овог адреналинског спорта по којем Бањалука постаје препознатљива.

Сви учесници регате на Врбасу имају само ријечи хвале за организацију и професионалност рафтера домаћина. Порука је да је ово иксуство које се мора доживјети и што прије поновити.

Циљ акције, осим чишћења Врбаса у кањону Тијесно, је и допринос канидатури Бањалуке за организовање Свјетског првенство у рафтингу 2021. године.

Александар Пастир , предсједник РК "Кањон" рекао је да се ова регата заврсила сигурно што је и био њен циљ.

- Рафтинг није само одлазак на ријеку, већ је и безбједност веома битна, и то смо хтјели да показемо људима - рекао је Пастир.

Кањон Врбаса је једна од најатрактивнијих спортских и туристичких дестинација у регији. Туристичка регата је и у календару туристичких манифестација града Бањалуке.

Туристичка регата је дио активности коју реализирамо у оквиру Иницијативе “Чист Врбас“ и у духу је Повеље за Чист Врбас, коју су у мају 2013. године у Доњем Вакуфу осим градоначелника и начелника локалних заједница у сливу Врбаса потписали представници ресорних министарстава оба ентитета, Фонда за заштиту околиша Федерације БиХ, Фонда за заштиту околине и енергетску ефикасност Републике Српске те партнери пројекта: компанија Цоца-Цола ХБЦ Б-Х Сарајево, Развојни програм Уједињених нација у Босни и Херцеговини (УНДП) и Влада Јапана.

Ријека Врбас један од приоритета за очување природног богатства града и зато морамо да је чувамо, порука је са туристичке рафтинг регате.