latinica  ћирилица
18/08/2019 |  11:56 | Аутор: СРНА

Паре за исламисте стижу од приватника из Аустрије, Луксембурга, Њемачке

Новац за финансирање одређених исламистичких група у Србији и региону стиже углавном из Аустрије, али безбједносна ситуација није проблематична у тој мјери да постоји могућност да се изврши било какав терористички акт у Србији, оцијенили су стручњаци за безбједност Владе Радуловић и Милан Петрић.
Сели Џоунс (фото: Twitter/dailymail.co.uk) -
Сели Џоунс (фото: Twitter/dailymail.co.uk)

Војно-политички аналитичар Владе Радуловић рекао је да за одређене групе на овим просторима српске службе располажу информацијама да им најчешће новац долази из Аустрије, затим Луксембруга и мањим дијелом из Њемачке.

- Шаљу углавном приватна лица, добростојећи привредници у тим државама. Али добар дио, осим приватних лица, долази са Блиског истока и неких од богатих арапских земаља које имају интерес да пропагирају радикални ислам - рекао је Радуловић за ТВ Пинк.

Он је истакао да грађани Србије немају потребе да се плаше, јер српске службе прате те појаве, али да се, ипак, мора бити опрезан, јер у данашњем свијету ништа није сигурно.

Радуловић је навео да постоји проблем радикализације Европе и да је "Исламска држава" свој фронт из Сирије и Ирака измјестила у Западну Европу, те да су проблем такозвани "усамљени вукови", који не припадају ниједној исламистичкој организацији, а који се одлучују да изврше терористички напад.

- Бојим се како време пролази да ће у Западној Европи те сцене постати све чешће. Врло сам забринут за оно што може да се дешава - истакао је Радуловић.

Он је навео да су "усамљени вукови" посебан безбједносни проблем у Европи, јер се радикализују посредством медија читањем исламистичког материјала и посјетама исламским форумима, на којима им се говори да су у Европи грађани трећег реда и да их хришћанска Европа израбљује.

- Не постоји служба која ће њега да прати и спријечи напад, ако се рјеши на то. Он не припада ниједној групи, не посјећује мјеста где се пропагира радикални ислам, али ће данас узети неко оружје и у тржном центру убити неколико десетина људи. Таквих случајева је било по Европи - рекао је Радуловић.

Стручњак за безбједност Милан Петрић рекао је да се не би толико бринуо за могућност терористичких напада у Србији.

- Безбједносна ситуација није још у тој мејри проблематична да постоји било каквих могућности да се изврши било какав терористички акт у оквиру наше државе. Наше службе баратају врло добро информацијама у дјелу који контролише наша држава и можемо реаговати без икаквих проблема. Ту нема никакве бриге за грађане, увјеравам да је нормална ситуација - рекао је Петрић.

Говорећи о радикализацији, он је навео да постоје чак вјерски прихватни центри у Новом Саду, Новом Пазару, гдје се не ради ништа радикално, него полазнике само обучавају и усмјеравају у смислу вјерских ствари, а након тога из преко Турске транспортују до Сирије.

- Тамо се препознају они који су за "топовско ђуле", као и они који ће да се користе за терористичке акције - рекао је Петрић.