latinica  ћирилица
18/08/2019 |  15:15 ⇒ 19/08/2019 | 10:21 | Аутор: РТРС

Једини спас за БиХ је да се у уторак добије кандидат за предсједавајућег Савјета министара

Истекло је готово половина рока који су лидери СНСД-а, ХДЗ-а и СДА договорили за формирање власти на нивоу БиХ. Не буде ли коначно и формирана, СНСД и данас упозорава да ће БиХ завршити у слијепој улици која не води никуда, а посебно не на европски пут. Рјешење виде у томе да се на ванредној сједници Предсједништва БиХ, коју је затражио српски члан Предсједништва Милорад Додик, добије кандидат за предсједавајућег Савјета министара. И из Федерације поручују да је хитно потребно формирати власт.

БиХ ће у ћорсокак, ако се не почне сама бавити својом судбином и не формира власт, сматра потпредсједник СНСД-а Никола Шпирић. Једини начин да се спаси БиХ, додаје, јесте да се у уторак добије кандидат за предсједавајућег Савјета министара и да се крену рјешавати животна питања свих у БиХ.

- Уколико и ову шансу испустимо остаћемо таоци јалових политичких амбиција и пропалих квазидипломатских офанзива, на шта све вријеме упозоравају српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и СНСД - истиче потпредсједник СНСД-а Никола Шпирић.

Шпирић, у изјави за Срну, подсјећа да је недавна најава Француске, Холандије и Данске да нису за проширење Европске уније потврђена када су се супротставиле започињању преговора о чланству са Сјеверном Македонијом и Албанијом, иако је Европска комисија дала препоруку да се крене у тај процес.

- Сјеверној Македонији и Албанији проблем није био ни Годишњи национални план за приступање НАТО-у, ни упитник Европске комисије, ни Реформска агенда, али се рампа и за њих спушта. Каква је то порука нама у БиХ? То нам јасно говори да се окренемо једни другима, поштовању властитих договора и политичких споразума, а посебно изборне воље гласача о чијој се судбини и одлучује - додао је Шпирић.

Да је неопходно што прије успоставити нови Савјет министара, али и Владу Федерације БиХ, да би се обезбиједило стабилно функционисање власти на свим нивоима у БиХ, упозорава и предсједник Федерације БиХ Маринко Чавара.

- Савјет министара треба што прије успоставити. Неопходно је да земља може функционисати за сваког становника, а уз то морамо хитно покренути све непотребне застоје на придруживању међународним организацијама, прије свега, европским и евроатлантским интеграцијама. БиХ и Федерација БиХ требало би да обезбиједе бољи инвестицијски замах, јачају економију и обезбиједе бољи живот у БиХ, за шта су неопходне нове смјернице будуће власти - рекао је Чавара.

Говорећи о Влади Федерације, Чавара је рекао да се могу испунити сви потписани услови страначких лидера потписаних у начелима о формирању власти, како на нивоу БиХ, тако и на нивоу Федерације. Легитимност као основно демократско начело препознато је од свих европских тијела, рекао је Чавара, који је и потпредсједник ХДЗ-а БиХ.