latinica  ћирилица
18/08/2019 |  15:24 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Лопаре - општина која живи од иностраних пензионера

У општини Лопаре готово да нема домаћинства из којег неко некада није отишао у иностранство на привремени рад. Већина их се тамо задржала до стицања пензије. Данас око 300 супружника живи у општини Лопаре и у свом родном мјесту троши зарађену пензију. Челници општине кажу да готово половину буџета општине Лопаре ''ино пензионери'' оставе на том подручју.

Радо Петковић са супругом Цвијом обновио је прадједовско домаћинство у селу Kоњиковићи, од старе куће у којој се родио његов дједа и отац остали су камени темељи, они потврђују да је више стотина година старо домаћинство Петковића. Радо и Цвија су у Швајцарској зарадили пензију коју данас троше у родном мјесту.

- Са радошћу је трошимо, јер овдје су моји људи, овдјђе сам се родио, мој менталитет је ту, моја култура. Овдје и не рачунам колико сам потрошио... - прича Радо Петковић.

Радо каже да је овдје много сретнији и опуштенији. Слично размишља и Радомир Јовић из села Пирковци. Пензионерске дане са супругом Надом проводи у родном крају од 2006. године. Син Саша их повремено посјећује.

- Живимо јако лијепо. У Швајцарској се са том пензијом не може опстати, а овдје у Српској се може лијепо живјети - каже Радомир.

Петковић прича да су људи раније овдје долазили највише једном годишње, док их је у посљедње три године све више, обрађују имања, граде викендице...

Петковићи имају три сина који живе и раде у Швајцарској и који их повремено посјећују. Радо је активан и у Мјесној заједници. Искуства стечена на Западу у пензионерским данима преноси у своје родно село. Много је његових иницијатива за обнову инфраструктуре, што је допринијело да и други ''ино пензионери'' наставе живот у родним Kоњиковићима.

Дијаспора је од огромног значаја за општину Лопаре. Осим пензионера који сада живе овдје, велики допринос развоју општине дају људи који раде у иностранству, а неколико пута годишње долазе у Лопаре.

- Они су нама јако важни, све смо учинили да се поправи и стање безбједности јер они јако гледају на то, а затим и здравствене услуге. Наш буџет је 5,7 милиона KМ, а дијаспора донесе најамње два пута више овдје - нагласио је начелник општине Лопаре Радо Савић.

Дијаспора посљедњих година, осим што свој новац троши када је на одмору у Лопарама, отвара и породичне фирме и на тај начин доприноси развоју овог краја.