latinica  ћирилица
18/08/2019 |  17:34 ⇒ 19/08/2019 | 10:20 | Аутор: СРНА

Додик: "Милош Велики" ће повезати Српску и Србију

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да ће ауто-пут "Милош Велики" допринијети приближавању Републике Српске и Србије, као и Сарајева и Београда.

- Ова дионица треба управо томе да допринесе и да приближи не само Вишеград, него и Сарајево Србији, односно Београду - рекао је Додик новинарима у аутобусу, којим заједно са предсједником Србије Александром Вучићем и другим званицама обилази дионицу ауто-пута од Обреновца до Љига.

Он је рекао да је за њега важно што крајем овог мјесеца у Рачи почиње изградња моста по габаритима ауто-пута од Кузмина до Бијељине и даље до Бањалуке.

- То је дио нашег стратешког опредјељења да изградимо ауто-пут који ће повезати Бањалуку и Београд. Допринос Србије у томе је велики и значајан, јер без Србије сигурно не би успјели у томе - рекао је Додик.

Додик је рекао да је отварање ауто-путева веома важно и да велики путеви служе да људи долазе, а малим путевима људи одлазе.

- Увјерен да ће овај ауто-пут, као и сви други у Србији, привући инвеститоре и омогућити људима да лакше комуницирају - рекао је Додик.

Он каже да сама чињеница да се раније од Чачка до Београда путовало више од три сата, а сада ће то бити нешто више од сат времена, говори у ком правцу иду ове промјене.

- Захваљујем Србији и Вучићу што је успио да одржи динамику, јер нама Србима из Српске је важно да Србија напредује, а овај пут, по нашој перцепцији, нас води према Вишеграду и даље према Требињу. Ово је управо релација којом наши људи из Републике Српске комуницирају са Београдом - рекао је Додик.

Он је подсјетио да Српска преговара са кинеским партнерима, који су радили на ауто-путу "Милош Велики", о изградњи ауто-пута Бањалука-Приједор дужине око 40 километара.

- Разговарамо о томе да сличан ауто-пут овоме или исти направимо од Бањалуке до Приједора - рекао је Додик.

Он је изразио захвалност Србији на овим пројектима, јер се без овог приближавања Срби не би могли очувати као заједница.

- Република Српска очекује велике послове у вези са изградњом пута који ће повезати Кузмин, преко Раче, Бијељине, све до Добоја, гдје смо завршили ауто пут Добој-Бањалука. Тиме ћемо направити ту повезницу коју тако жељно очекујемо. Вјерујемо да ћемо то веома брзо завршити уз помоћ Србије, да ћемо поћи од Бањалуке, а завршити у Београду - рекао је Додик.

Он је указао на важност добрих путева и додао да су Срби одлазили гдје год није било ваљане путне комуникације.

Додик се захвалио Вучућу и његовом тиму што су, предано и упорно радећи, Србији до сада подарили више од 800 километара ауто-путева и додао да без тога нема индустрије, економије, туризма....

- Србија ће бити обиљежена у овом времену изградњом ауто-путева под руководством предсједника Вучића. Нека живи Србија и Република Српска и Срби гдје год били и живило пријатељство Срба, Србије и Кине - рекао је Додик.