latinica  ћирилица
18/08/2019 |  18:21 ⇒ 19/08/2019 | 07:25 | Аутор: РТРС

Код манастира Моштаница почело традиционално "Вече ојкаче"

Традиционална манифестација "Вече ојкаче 2019", на којој наступа 18 мушких и женских ојкачких група из свих општина Поткозарја, отворена је вечерас код манастира Моштаница у Козарској Дубици.
"Вече ојкаче" код манастира Моштаница - Фото: РТРС
"Вече ојкаче" код манастира МоштаницаФото: РТРС

Манифестацију, којој присуствује и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, свечано је отворио начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић, који је истакао да се "Вече ојкаче" организује 24. пут, те окупља велики број љубитеља и поштовалаца традиционалне народне пјесме Козаре и Поткозарја.

- За српски народ значајно је очувати традицију и отргнути је од заборава. Народно стваралаштво и обичаје требамо пренијети на младе нараштаје - поручио је српски члан предсједништва БиХ Милорад Додик.

Начелник Рељић је додао да је и овогодишња манифестација ревијалног карактера, те да у њој учествује 18 ојкачких група из Козарске Дубице, Костајнице, Турјака, Подградаца, Сводне, Бистрице, Бањалуке и Приједора.

Он је истакао да се за велики православни празник Преображење Господње поред манастира Моштаница, који постоји од 1111. године, окупља српски народ, а да је за данашње вријеме важно да се одржи српски дух, традиција и култура.

Рељић је поздравио све учеснике и посјетиоце манифестације "Вече ојкаче", те бројне људе из дијаспоре и свих крајева Европе и свијета.

Он је навео да традиционални народни збор код манастира Моштаница сваке године окупља између 25.000 и 30.000 људи, углавном из Козарске Дубице, Приједора, Новог Града, Костајнице, Бањалуке и Лакташа.

Организатори и покровитељи манифестације "Вече ојкаче" су општина Козарска Дубица и Јавно предузеће "Центар за информисање и културу" ове општине.