latinica  ћирилица
19/08/2019 |  08:52 ⇒ 08:52 | Аутор: СРНА

Додик: Непотребно да странци моделирају сједнице Предсједништва БиХ

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да је потпуно непотребно и није фер да било ко од странаца, па били то Американци или Британци или било ко други, моделира карактер сједнице Предсједништва.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

- То онда не говори о сувереној држави, него о поданичкој причи. Из тог разлога нисам ни прихватао да разговарам на ту тему када је ријеч о Годишњем националном плану са било ким - рекао је Додик за Глас Српске.

Говорећи о састанку амбасадора САД и Велике Британије у БиХ Ериком Нелсоном и Метјуом Филдом са предсједавајућим Предсједништва БиХ Жељком Комшићем, Додик је нагласио да је у реду ако је састанак организован да амбасадори буду информисани.

- У БиХ имамо одређен број функционера, поготово оних у Сарајеву, који имају поданички однос према странцима који иде до тога да их сматрају дијелом политичке структуре у БиХ. Ја их не сматрам таквим, али као партнере у неким пословима сарадње са земљама које представљају их прихватам - навео је Додик.

Он је поручио да ставови БиХ могу да буду само они који су донесени консензусом.

- Консензус мора постојати, поготово о војним питањима. У том погледу не може нико да фаворизује неко рјешење, осим да буде лично охрабрен или обесхрабрен - каже Додик.

На питање да ли постоји могућност да ванредна сједница Предсједништва на којој би требало да буде именован предсједавајући Савјета министара буде отказана с обзиром на ставове Комшића и члана Предсједништва Шефика Џаферовића, Додик је рекао да Комшић компликује ситуацију.

- Видјећемо како ће се ствари развијати. Пред само одржавање сједнице процијенићу да ли ћу задржати свој приједлог да ванредна сједница буде одржана - рекао је Додик.

Коментаришући писање појединих медија да би прије сједнице Предсједништва БиХ могао поново бити одржан састанак лидера странака, Додик је рекао да за такав састанак није било никаквих индиција, нити има потребе да буде одржан.

- Уколико иницијатива неког од лидера буде, није проблем да се поново састанемо, али никакве иницијативе странаца да састанак буде одржан нећу прихватити - рекао је Додик.

Он је подсјетио да Комшић тврди да ће подржати ставове ЕУ, а да се у БиХ чини све да се ствари додатно компликују, те додао да ће због опструкција у формирању власти највише трпјети европски пут.

Према Додиковим ријечима, неко је одлучио да је важнији НАТО пут него европски пут.

- Очито је да се те двије политике сада сукобљавају у БиХ и видјећемо како ће се ствари одвијати до 5. септембра, докле важи споразум - рекао је Додик.