latinica  ћирилица
19/08/2019 |  15:22 | Аутор: Б92

Дејвид Блат болује од мултипле склерозе

Дејвид Блат, тренер Олимпијакоса, саопштио је да болује од мултипле склерозе.

- Тренер сам и знам како да водим, тако да ћу и овога пута водити битку - рекао је некадашњи тренер Кливленд Кавалирса.

Мултипла склероза је аутоимуна болест код које наш имуни систем препознаје дијелове централног нервног система који имају омотач око нерава (мијелински омотач) као стране организме. Стога се стварају антитијела против сопственог централног нервног система, чиме се оштећује мијелински омотач и долази до неуролошких испада.

Израелски тренер је у писму јавности саопштио да има "Прогресивно примарну мултипла склерозу", која му је откривена током прошле сезоне.

- Некада вас живот изненади стварима на које немате одговор. Прије неколико месеци дијагностикована ППМС (Прогерсивно примарна мултипла склероза). То је болест која има много форми и манифестује се на различите начине. То је аутимуна болест која вам умногоме мијења квалитет живота и онемогућава вам да радите ствари за које сте мислили да су нормалне.

Прво што сам урадио јесте повратак тренерској методолигији, односно поставио сам себи три питања: Шта је проблем? Како се десио? Како можемо да га поправимо?

Па, проблем је ППМС који прије свега напада ноге. Умор и снага тијела ће бити велики проблем. Већ сам кренуо у посебан режим тренинга како би мишиће задржао у покрету. Покушавам да будем активан што више могу.

Зашто сам добио болест? Па, то је и даље непознаница. Знам да је само лако упасти у депресију и физичку летаргију, што не желим. Ово је велика борба, нема лијека, али није смртоносна. Зато брзо заборавите на разлог због које сте добили болест, ту нема одговора, наставите да корачате даље.

Како да ријешим проблем? Имамо доста посла, направили смо план. Радим сваки дан напорно. Главу горе. Отворен сам за сарадњу, учим сваким даном. Имамо сјајне људе око себе. Ја сам тренер и научен сам да водим екипу и да учим играче. То што нећу бити толико покретан не спреијчава ме да и даље наставим да радим те ствари. Не могу да се жалим, то је узалудни напор, и ако увек тражим од своји играча и људи у клубу да буду најбоља верзија себе, то исто морам да тражим и од себе - написао је Блат.