latinica  ћирилица
20/08/2019 |  08:55 ⇒ 13:18 | Аутор: СРНА

Додик: Српска неће у НАТО, не могу ме уцијенити

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик оцијенио да данас неће доћи до именовања кандидата за предсједавајућег Савјета министара, јер према досадашњим изјавама споразум неће бити постигнут и истакао да неће прихватити уцјене лидера СДА Бакира Изетбеговића и предсједавајућег Предсједништва Жељка Комшића да се иде у НАТО.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- До истека рока споразума 5. септембра одлучићемо о даљим потезима. Спреман сам да идем до краја и треба ми подршка народа. А, ја ћу ту подршку тражити и од Народне скупштине Републике Српске - рекао је Додик за београдски дневник Ало.

Он је подсјетио да је предсједавајући Предсједништва БиХ тражио ванредну сједницу Предсједништва на којој ће се расправљати о кандидату за предсједавајућег Савјета министара који би требало да буде Србин. 

- Истовремено, Комшић је заказао и редовну сједницу и без консултација и процедуре на дневни ред ставио тачку Годишњи национални план за чланство у НАТО. Нећу тражити да се тачка за пут у НАТО скине са дневног реда, али ћу гласати против тога, пошто ме обавезује одлука Народне скупштине Републике Српске о војној неутралности - рекао је Додик. 

Додик је истакао да је прошло девет мјесеци од избора, а да неко и даље не жели да Срби у органима БиХ буду представљени како је то предвиђено Уставом и оствареним резултатима на изборима. 

- Разним играма, подметањима и лажима Сарајева и међународне заједнице са Запада чине се разне сплетке да се Срби понизе и да у органе власти не уђу побједници на изборима, него Срби који су муслиманима подобни. Тако се и сада у Сарајеву измислила нека прича о одлуци која би Републику Српску одвела у НАТО, а то се од Бакира Изетбеговића и муслимана поставља као услов за формирање Савјета министара и власти у БиХ - рекао је Додик. 

Према његовим ријечима, чим је 5. августа потписан споразум у Сарајеву, Американци су "одмах скочили" и рекли да они то не виде у споразуму, што је био вјетар у леђа муслиманима да изађу из тог споразума.

- А, онда су из америчке амбасаде тражили да с људима из мога кабинета нешто усаглашавају у споразуму, што сам одбио јер је то мијешање САД у унутрашње ствари БиХ - истакао је Додик. 

Он је поручио да наметнута рјешења никада неће проћи и да ће се против њих увијек борити.

- Народна скупштина Републике Српске донијела је одлуку о војној неутралности, што је за мене обавеза. Кад је потписиван споразум, рекао сам да не прихватам акциони план за пут у НАТО. Пријети нам се силом, али наш став је јасан - ми пратимо Србију и све што уради Србија и ми ћемо урадити - рекао је Додик. 

Он је нагласио да Српска неће границу на Дрини која би дијелила Србе. 

Додик је рекао да је замјеник помоћника америчког државног секретара за Европу и Евроазију Метју Палмер дио старе америчке администрације и да ће "и он проћи". 

- Шта има везе шта је Палмер рекао. И тај Палмер ће проћи. Ко да је он нека фаца, он је дио старе администрације која покушава да користи перцепцију моћи Америке да би форсирао подршку муслиманима у БиХ. Против сам те политике. И није ме препао Палмер. Ја да се њих бојим, или бих напустио политику или бих је промијенио - рекао је Додик.