latinica  ћирилица
20/08/2019 |  09:36 | Аутор: СРНА

Лазански: Америка за наставак дијалога Београда и Приштине

Војнополитички аналитичар Мирослав Лазански оцијенио је да данашњи сусрет предсједника Србије Александра Вучића и америчког државног секретара Мајка Помпеа у Њујорку указује да САД инсистира на наставку дијалога Београда и Приштине, те да то показује да има простора за неку врсту рјешења које би било прихватљиво и за Србију.
Мирослав Лазански - Фото: РТРС
Мирослав ЛазанскиФото: РТРС

- Тиме што САД инсистира на таквим сусретима само показује да за њих, без обзира што декларативно амбасадори САД у Београду и у Приштини кажу да је процес независности Косова завршена ствар, ово ипак није завршено - рекао је он.

Лазански, који је нови амбасадор Србије у Москви, истакао је "да је статус Косова, без обзира на једнострана признања, регулисан Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН", те напоменуо и да се то може промијенити али само уз сагласност чланица Савјета безбједности Велике Британије, Француске, Кине, САД и Русије.

- Без те сагласности нема промјене Резолуције 1244, а онда формално-правно ни промјене статуса - навео је Лазански за РТС.

Он је указао и да је добро бити у Њујорку на засједању Генералне скупштине УН и разговарати са свим факторима који креирају свјетску политику.

- Добро их је упознати и упозорити око свега што се збива на Космету, тако да је то још једна прилика да многе земље које су пожуриле да признају Косово да мало и размисле и евентуално ретерирају - тврди Лазански.

На питање да ли се сједиште дијалога Београда и Приштине помјера од ЕУ према великим играчима, Лазански је нагласио да је ЕУ показала своју немоћ.

- Имали су довољно времена да се докажу, нису могли чак да натјерају Приштину ни око тих такси /на робу из централне Србије и БиХ/. Било која кризна ситуација која се догодила на просторима Космета ЕУ није урадила ништа - рекао је Лазански.