latinica  ћирилица
20/08/2019 |  10:36 | Аутор: ТАНЈУГ

Хонгконг: Демонстранти одбили лидерку

Организатори протеста у Хонгконгу одбацили су план градске лидерке Кери Лем да успостави платформу за дијалог.
Демонстранти на аеродрому у Хонгконгу (фото:  AP Photo / Kin Cheung) -
Демонстранти на аеродрому у Хонгконгу (фото: AP Photo / Kin Cheung)

Демонстранти су оцијенили да је ријеч о замци која има за циљ да доведе до губитка времена.

Чланови Грађанског фронта за људска права огласили су се након што је Лем најавила да ће формирати платформу за дијалог са грађанима по хитном поступку како би се окончали протести.

Вонг Јик-Мо, из Грађанског фронта за људска права, рекао је да Лем уопште не одговара на захтјеве протестног покрета, који укључују "истинску демократију" и независну истрагу о наводној бруталној употреби силе полиције.

Други члан тог фронта Џими Шам поручио је да ако Лем жели дијалог, требало би да дође на протесте.

Грађански фронт за људска права организовао је неколико протеста против владе, који су привукли велики број људи протеклих мјесеци, док су многе друге групе, које су се придружиле том покрету без лидера, организовале сопствене догађаје.

Лем је најавила да ће формирати платформу за дијалог са грађанима по хитном поступку и поручила да ће се позабавити жалбама на полицију, након што су овог викенда одржани мирни протести против власти.

Протести у Хонгконгу, који су један од највећих изазова за кинеског предсједника Си Ђинпинга од када је дошао на власт 2012. године, почели су у јуну због противљења закону о екстрадицији који омогућава да се осумњиченима суди у матичној држави Кини.

Закон је у међувремну суспендован, а протести су прерасли у ширу борбу за демократију у тој бившој британској колонији која је 1997. године враћена под кинеску контролу.