latinica  ћирилица
20/08/2019 |  11:00 ⇒ 11:04 | Аутор: РТС

Миливојевић: У рукама САД кључ за деблокаду дијалога

Бивши дипломата Зоран Миливојевић истиче да САД имају могућност да утичу на Приштину да укине таксе, што је предуслов да се деблокира дијалог.
Зоран Миливојевић - Фото: РТС
Зоран МиливојевићФото: РТС

Зоран Миливојевић је за РТС, говорио о предстојећем састанку америчког државног секретара Мајка Помпеа и предсједника Србије Александра Вучића. Није га, каже, изненадила вијест да о састанку јер је било јасно да се одвија "нека тиха дипломатија".

- Било је јасно послије Трамповог писма у децембру да се САД укључују у рјешење проблема. Трампова администрација има другачије виђење у односу на претходне администрације и више је за неки прагматични приступ - каже бивши дипломата.

Указује да Америка игра кључну улогу у деблокади дијалога Београда и Приштине. Вашингтон, каже, може да врши утицај на владајућу структуру у Приштини.

- Кључно је да се скину таксе и да се заузме другачји став - истакао је Миливојевић указујући да ће се послије састанка Вучића и Помпеа знати да ли Београд и Приштина могу да се врате за преговарачки сто.

- Ако Америка има интереса, онда ће показати то тако да дође дијалога. А ако дође до дијалога, онда може доћи и до излаза из ситуације. Предуслов за све то је поштовање српских интереса - сматра он.

Уколико америчка администрација уђе у рјешавање косовског проблема сада, то ће, каже Миливојевић, урадити до нових предсједничких избора у Америци како би тај поен приписали себи.

Наводи да је данас положај Србије другачији него раније јер се, каже, чују аргументи Србије.

- Питање свих питања је комрпмис. Не може једна страна све да добије, а друга ништа. Компромис не подразумијева да Србија прихвати независност Косова како је дефинисано 2008. године - каже бивши дипломата.

Када је ријеч о евентуалним ванредним изборима на Косову, сматра да је извјесно да ће их бити јер су се све странке изјасниле за изборе.

- Тачи нема велики маневарски простор, да се сад из неке већине формира мандатар. То је јасно и послије договора Ахметија и Харадинаја за предизборну коалицију - каже он.