latinica  ћирилица
20/08/2019 |  11:07 ⇒ 19:08 | Аутор: РТРС

Комшић: Понудио сам неку врсту компромиса Додику и Џаферовићу

У Сарајеву је данас одржана редовна сједница Предсједништва БиХ са чијег дневног реда је скинут Годишњи национални план /АНП/. Ванредна сједница која је сазвана на захтјев српског члана Предсједништва Милорада Додика, отказана је.

Предсједништво се данас није изјашњавало о АНП и кандидату за предсједавајућег Савјета министара, а предсједавајући Жељко Комшић је рекао да је то договорено на консултацијама уочи сједница, наглашавајући да су лако донијели ове закључке, без расправа.

- Знали смо 15 минута прије у којем правцу ћемо ићи. Није било потребе за драматиком и дизањем тензија - изјавио је Комшић на конференцији за новинаре и додао да су се сви трудили да "остану отворена врата за нови договор".

Нагласио је да он и Џаферовић нису хтјели да гласају против именовања Зорана Тегелтије за кандидата за предсједавајућег Савјета министара, а нису хтјели ни прегласавања у вези са АНП.

- Џаферовић и ја бисмо гласали вјероватно за, а Додик против. Онда би ишао витални национални интерес, па би то ишло у Народну скупштину Републике Српске и завршило би као Пељешки мост. Да смо након тога гласали о кандидату за предсједавајућег Савјета министара, онда би елиминисали Тегелтију - навео је он.

Комшић је рекао да је понудио члановима неку врсту компромиса о Годишњем националном програму и да ће у наредном периоду тражити рјешење за наставак процеса.

Повезане вијести:

Додик: Нећу гласати за АНП, НАТО је за Србе неприхватљив