latinica  ћирилица
20/08/2019 |  13:48 ⇒ 13:48 | Аутор: РТРС

Ковачевић: Одлуком Предсједништва требало би да буде затворена финансијска конструкција

Након данашње одлуке Предсједништва БиХ да се издвоји три милиона КМ за довршавање граничног прелаза Братунац-Љубовија, требало би да буде затворена финансијска конструкција за изградњу овог прелаза, изјавио је Срни начелник Одјељења за коминукације Управе за индиректно опорезивање БиХ Ратко Ковачевић.
Ратко Ковачевић - Фото: СРНА
Ратко КовачевићФото: СРНА

Он је подсјетио да укупна вриједност изградње новог граничног прелаза Братунац, према пројектној документацији, износи 14,5 милиона КМ, при чему у овом тренутку УИО има обезбијеђених 7,5 милиона КМ, док су додатна 3,5 милиона КМ била предвиђена у буџету УИО за 2019. годину.

Ковачевић је напоменуо да је УИО БиХ дошла до краја тендерске процедуре избора најповољнијег извођача радова на изградњи новог граничног прелаза, али да не може донијети завршну одлуку о избору најповољнијег јер нема обезбијеђена сва средства.

Он је навео да је УИО раније послала допис Министарству финансија и трезора у техничком мандату од којих је затражено појашњење да ли Управа може "стварати уговорне обавезе и донијети одлуку о избору најповољнијег понуђача за изградњу граничног прелаз Братунац, с обзиром на то да је ријеч о вишегодишњим капиталним улагањима УИО, а да буџет за 2019. годину још није усвојен".

- Након упута од ресорног министарства, УИО ће даље поступати - додао је Ковачевић.

Ковачевић је подсјетио да је изградња моста и граничног прелаза Братунац-Љубовија заједнички пројекат БиХ и Србије, при чему Србија финансира изградњу моста и цјелокупне пројектне документације, а БиХ изградњу прелаза као заједничке локације гдје ће се заједно налазити царинске службе и граничне полиције БиХ и Србије.

Он је нагласио да је УИО већ раније урадила све неопходно - извршена је нострификација пројектне документације у БиХ, ријешени су сви документи за добијење у посјед земљишта гдје ће се градити будући прелаз, прибављене су све неопходне дозволе за градњу.

- Након тога, стечени су услови за расписивање међународног тендера за градњу новог граничног прелаза Братунац. УИО је тај тендер расписла почетком 2019. године. Понуде су у УИО достављене у марту 2019. године - навео је Ковачевић.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је су чланови Предсједништва на данашњој сједници обавезали Савјет министара у техничком мандату да у року од 30 дана обезбиједи додатна три милиона КМ за изградњу граничног прелаза Братунац-Љубовија да би то питање било ријешено.

Двије године су прошле од када је изграђен мост "Братољуб", који повезује Братунац у Републици Српској са Љубовијом у Србији.

Мост, чију је изградњу финансирала Србија, није пуштен у употребу јер БиХ није саградила гранични прелаз.