latinica  ћирилица
20/08/2019 |  16:40 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Бијељина: Продаја сертификованог органског поврћа

Нa зеленој пијаци у Бијељини отворен је први штанд за продају сертификованог органског поврћа.

Прве приспјеле плодове парадајза и паприке продају раднице предузећа "Агроплан" чији је оснивач Удружење за помоћ Ромима "Отахарин".

Поврће узгајају у пластеницима и на отвореном пољу, а намјера им је да прошире производњу и запосле већи број радника, првенствено Ромкиња.

Бијељина се придружила бројним градовима свијета на чијим пијацама је своје мјесто пронашла и понуда органске хране.

Паприке роге и бабуре и чери парадајз ових дана могу се купити по цијенама по којима се продаје и поврће узгојено на конвенционални начин и имају купце, који су спремни да овакве производе плаћају и мало скупље.

До сертификата да се ради о органском производу није лако доћи, али су предности кориштења оваквих намирница велике.

- Није дозвољена употреба хемијских средстава, минералних ђубрива, тако да постоји могућност да се користе само препарати који су на природној бази, односно на бази морских алги и то као крајња мјера. Значи органска производња се базира на превентивним мјерама заштите - појашњава Драгана Нешковић, инжењер пољопривреде.
 
- Органска производња из Сарајева је врло ригорозна и по питању садница, по питању третирања, по питању прихрањивања да би се добио сертификат.Ми смо ушли у ту конверзију прошле године и ове године смо  скоро, прије мјесец дана, добили тај сертификат - истакао је Драган Јоковић, извршни директор УГ "Отахарин".

Предузеће "Агроплан" које је основано прољетос, запошљава шесторо радника.

- овај посао ми много значи јер сам самохрана мајка која школује двоје дјеце. Све ово ми је много допринијело бољем животу и препоручила бих свакој мајци да дође јер може да се запосли ако хоће да ради - нагласила је радница селма Сајтановић.

Производња поврћа у пластеницима и на отвореном пољу, чије су заснивање помогли градска управа и бројни страни донатори, од јесенас ће бити проширена и на узгој органске јагоде.