latinica  ћирилица
20/08/2019 |  18:30 ⇒ 20:05 | Аутор: СРНА

Новић: Изетбеговић и Човић су потписали да нема АНП-а

Српски делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Средоје Новић изразио је чуђење да неко сада говори о Годишњем националном програму /АНП/ када је на састанку политичких лидера на којем је потписан Споразум о принципима за формирање власти апсолутно било јасно да АНП неће бити послат.
Средоје Новић - Фото: РТРС
Средоје НовићФото: РТРС

Према његовим ријечима, лидер СНСД-а Милорад Додик то је јасно рекао том приликом, а лидери СДА Бакир Изетбеговић и ХДЗ-а БиХ Драган Човић прихватили и потписали у Споразуму.

- Сви су могли да кажу не желимо да потпишемо - рекао је Новић за телевизију Н1.

Он је одао признање шефу Делегације ЕУ и специјалном представнику ЕУ у БиХ Ларс-Гунару Вигемарку на часном и принципијелном посредовању приликом потписивања Споразума о принципима за формирање власти.

- Нема дилеме да Вигемарк ни у једној тачки која је понуђена није тражио да се унесе његов став већ су три лидера постигла апсолутно јединство - рекао је Новић, који је био присутан на састанку на којем је потписан тај споразум.

Новић је оцијенио да је БиХ након одлуке Предсједништва да откаже данашње сједнице на којима је требало да буде гласано о АНП-у и кандидату за предсједавајућег Савјета министара корак ближе уласку у слијепу улицу.

- Није никакво изненађење данашњи развој догађаја с обзиром на период не само реторике него понашања након потписивања споразума - рекао је Новић.

Према његовим ријечима, грађани БиХ имали су жељу да се након споразума постигне и неки корак напријед у формирању власти на нивоу БиХ, али до тога није дошло.

- Све сам мање оптимиста да ће до формирања власти на нивоу БиХ доћи - констатовао је Новић.

Он сматра да у овом случају није проблем АНП, него жеља појединаца да СНСД не буде у власти.

- /Предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко/ Комшић је 2014. године када се формирала власт безброј пута рекао да је његов највећи успјех што је избацио Милорада Додика из власти - рекао је Новић, констатујући да се ништа није ни сада промијенило.

Новић је рекао да треба сачекати и видјети шта ће се догађати до 5. септембра, који је рок за провођење споразума о формирању власти.

- Лично мислим да нема ниједног разлога да СНСД даље инсистира да се формира власт. СНСД потпуно мирно, лагодно може да оде у опозицију на нивоу БиХ, ако неко може да формира власт без СНСД-а - рекао је Новић и закључио да би то било давно урађено да је могуће.