latinica  ћирилица
21/08/2019 |  07:29 ⇒ 13:37 | Аутор: РТРС

Додик и Вишковић разговарали са представницима Срба из ФБиХ (ФОТО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и премијер Српске Радован Вишковић разговарали су данас у Бањалуци са начелницима општина Босански Петровац, Гламоч, Грахово и Дрвар о положају Срба у општинама у Федерацији БиХ и мигрантској кризи.
Додик са представницима Срба у ФБиХ - Фото: РТРС
Додик са представницима Срба у ФБиХФото: РТРС

Састанку у Бањалуци, који је одржан у Административном центру Републике Српске, присуствовали су потпредсједник Владе Антон Касиповић, министар унутрашњих послова Драган Лукач, министарка финансија Зора Видовић и замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић.

На састанку је разговарано и о најави Кантоналног одбора ХДЗ-а БиХ Ливно о обиљежавању 24 године од наводног ослобођења Босанског Грахова, Гламоча и Дрвара, као и намјери да се у Меденом Пољу смјесте мигранти.

Фото: РТРС

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић рекао је новинарима након састанка да су договорене мјере помоћи Србима у ФБиХ које ће стабилизовати ситуацију и умирити српски народ у Босанском Петровцу, Гламочу, Грахову и Дрвару.

- Добили смо безусловну подршку српског члана Предсједништва. Све ће бити како треба и српски народ у ФБиХ може мирно спавати. Презадовољан сам данашњим састанком. Прва Срба биће заштићена - рекао је он.

Начелник општине Босански Петровац Дејан Прошић рекао је да је ова локална заједница донијела резолуцију која се противи изградњи миграционог центра у Меденом Пољу на подручју ове општине и да траже савезнике у рјешавању овог питања.

- Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и представници Владе Српске пружили су нам моралну, финансијску и сваку другу подршку за наше активности. Ако се остане при намјери да се мигранти смјесте у Меденом Пољу, кренућемо и са другим репресивним мјерама и протестима према таквој одлуци и бићемо сложни - нагласио је он.

Подсјећамо, Додик је раније рекао да се противи одлуци ХДЗ-а Ливањског кантона који покушава да организује обиљежавање наводног ослобођење Дрвара, те најавио да ће бити тамо на дан када је то заказано.

- Спреман сам да будем дио оних који ће физички спречавати да било ко дође у Дрвар и обиљежава на тај начин тај дан - истакао је он.