latinica  ћирилица
21/08/2019 |  12:18 ⇒ 12:52 | Аутор: СРНА

Бањалука: За 41 пројекат из културе и умјетничког стваралаштва 166.000 КМ (ФОТО)

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић уручио је данас уговоре о суфинансирању пројеката из области културе и умјетничког стваралаштва за шта је из градског буџета издвојено 166.000 КМ.

Радојичић је навео да је из области савременог стваралаштва и креативне индустрије прошло 19 пројеката, из аматерског и културно-умјетничког стваралашта прихваћена су три, а седам пројеката из едукације у култури.

Из дјечијег стваралаштва прихваћено је осам пројеката, затим два из области децентрализације културе, те по један пројекат из стваралаштва особа са инвалидитетом и стваралаштва друштвено осјетљивих група.

Радојичић је истакао да је циљ да се допринесе развоју културног живота града, те да се у складу са тим сваке године повећавају издвајања за пројекте из културе и умјетности.

- На јавни позив је стигло 70 приједлога и захвалио бих свима за конструктивне идеје из различитих области које су дефинисане као најбитније у стратегији развоја културе - рекао је Радојичић новинарима.

Начелник градског Одјељења за културу, туризам и социјалну политику Невен Станић изразио је задовољство што се на јавне позиве за финансирање пројеката за развој културе и умјетности јавља све већи број заинтересованих, те да то указује на Бањалука има велики потенцијал за развој ове области.

- Веома је важна и добра сарадња Управе града и невладиног сектора и удружења, те очекујемо да се та сарадња у наредном периоду и ојача, нарочито јер идемо у правцу освајања титуле за Европску престоницу културе 2024. године - рекао је Станић.

Николина Аничић из Центра за маме изразила је задовољство што је пројекат "Културица 2019" и ове године добио подршку града, те нагласила да је претходне године забиљежио позитивна искуства и резултате.

- Циљ нам је да малишанима приближимо установе културе, те у сарадњи са Градским позориштем `Јазавац` организујемо посјете дјеце из различитих средина овом позоришту - рекла је Аничићева.