latinica  ћирилица
21/08/2019 |  12:27 ⇒ 12:53 | Аутор: РТРС

У Музеју Херцеговине одржан концерт класичне гитаре Николе Јелачића

У требињском Музеју Херцеговне одржан је концерт класичне гитаре Николе Јелачића. Двадесетједногодишњи Требињац студент је четврте године на Факултету музичких умјетности у Београду.

Класична гитара Николин је избор од малих ногу. У модерном свијету каже, класична гитара је и даље актуелна, што се судећи према концертним ангажманима нарочито примјетно у већим срединама.

- У модерном свијету свашта је нешто, али класична гитара је и даље ту. Још од половине 19. вијека па до данас, тако да разбијамо путеве и овдје у Требињу. То је активно више у великим градовима, али желимо да проберемо путеве и у Требињу - каже Јелачић.

Јелачић је требињски ђак, а након завршене основне музичке школе, средњошколско образовање и студије наставио је у Београду.

Ово је био његов први наступ у родном граду и зато се трудио да се представи разноврсним програмом - од барока, ренесансе, романтизма, до модерних композиција.

У првим редовима његови наставници из Требиња, као подршка, уживали су у Николином изувођењу Баха, Родрига, Ђулијана, Тодеска и Мерца.

- Наступати у свом граду је већа одговорност, и трема, која ми није склона. Дошли су сви моји пријатељи, родбина, професори, очекивања и одговорност је велика - навео је требињски гитариста.

Јелачић је добитник неколико престижних награда у свијету класичне музике, а током школовања се усавршавао код истакнутих свјетских гитариста и педагога, међу којима су Зоран Дукић, Костас Коциолис, Срђан Тошић, Вера Охгризовић.