latinica  ћирилица
21/08/2019 |  12:30 ⇒ 19:51 | Аутор: СРНА

Ускоро законска рјешења о престанку рада због издавања лажних диплома

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић рекао је данас Срни да ће се ускоро у парламентарној процедури наћи нова законска рјешења чијим ће се одредбама дефинисати могућности издавања мјера престанка рада високошколским установама које учествују у издавању лажних диплома.
Срђан Рајчевић - Фото: РТРС
Срђан РајчевићФото: РТРС

- Могу најавити да ће се такве ставке наћи у новим законским рјешењима, и то у закону о високом образовању и закону о осигурању квалитета у високом образовању - рекао је Рајчевић.

Рајчевић је истакао да очекује подршку комплетног друштва у Српској за таква законска рјешења.

Он је нагласио да подржава српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика који је рекао да ће се заложити за затварање факултета који издају лажне дипломе.

Рајчевић је истакао да подржава такву иницијативу да се законским рјешењима остави могућност Министарству, односно Влади Српске да административно дјелује, и да по основу другостепеног рјешења у управном поступку изда мјера престанка рада високошколској установи која свјесно учествује у издавању такозваних лажних диплома, односно "оној високошколској установи чији запослени учествују у нерегуларним и незаконитим радњама које ће довести до издавања неке високошколске исправе".

Он је додао да је таква могућност предвиђена и у реформи високог образовања у Српској.