latinica  ћирилица
21/08/2019 |  15:19 ⇒ 19:35 | Аутор: РТРС

Рајчевић: Новим законима биће пооштрене казнене политике (ВИДЕО)

Mинистар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић изјавио је да подржава иницијативу српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика да сви факултети који издају лажне дипломе, буду и затворени.
Срђан Рајчевић - Фото: РТРС
Срђан РајчевићФото: РТРС

Рајчевић је рекао да је реформом високог образовања предвиђено, да се већ у септембру у парламентарној процедури нађу нови Закон о високом образовању и Закон о осигурању квалитета о високом образовању, којим ће бити пооштрене казнене политике.

Издавање диплома које нису стечене на основу залагања студента, једна је од нагорих појава у друштву које морамо спријечити, истакао је Рајчевић.

- Ми ћемо из материје Закона о високом образовању извући читаво поглавље и дефинисати у оквиру посебног закона, гдје ћемо дефинисатри нове контролне механизме за спровођење циљева који су наведени у реформи. Између осталог, у новим законским рјешењима подразумјевају се и административне могућности издавања административне мјере за забрану обављања рада високошлолских установа гдје се у другостепеном поступку утврди да су запослени учествовали у нерегуларностима приликом издавања диплома, односно високошколске исправе - нагласио је Рајчевић.