latinica  ћирилица
21/08/2019 |  17:48 | Аутор: СРНА

Тања Ступар Трифуновић добитница награде "Ристо Ратковић"

Тања Ступар Трифуновић из Бањалуке добитница је овогодишње награде "Ристо Ратковић" за књигу поезије "Размножавање домаћих животиња", једногласно је одлучио жири.
Тања Ступар-Трифуновић - Фото: Глас Српске
Тања Ступар-ТрифуновићФото: Глас Српске

За награду је конкурисало 50 аутора из Црне Горе, Србије, БиХ и Хрватске.

У најужи круг ушле су и књиге "Песме из лимба" Ненада Милошевића, "Као киша у јапанским филмовима" Фериде Дураковић, "Вртлог" Илхана Пачариза и "Дете" Живорада Недељковића.

Трифуновићева каже да јој је ова награда посебно драга јер ју је добила за поезију, истичући да је свако признање за рад нека врста охрабрења.

- Посебно су ми драге награде за поезију јер сам књижевни рад почела њоме. Помало сам пристрасна јер, упркос томе што нема пожељан статус међу читалачком публиком попут романа, у мојој интимној вриједносној љествици има и даље прво мјесто. И зато ме награда учинила радосном, охрабрила ме и на лијеп начин обавезала да и даље у свом књижевном раду чувам посебно мјесто за поезију - рекла је Трифуновићева.

Предсједник жирија Јована Бојовић нагласила је да је жири имао тежак задатак, јер је ове године на конкурс стигао велики број квалитених књига, али да Трифуновићева заиста заслужује награду.

Осим Бојовићеве, жири су чинили Павле Горановић, Радмила Лазић, Асмир Кујовић и Марко Погачар.

Награда "Ристо Ратковић" додјељује се за најбољу књигу у Црној Гори, Србији, БиХ и Хрватској.

Награда ће бити уручена добитници на Ратковићевим вечерима поезије 5. септембра у кући Ристе Ратковића у Бијелом Пољу.