latinica  ћирилица
22/08/2019 |  09:59 ⇒ 12:49 | Аутор: СРНА

Кошарац: Власт без СНСД-а је незамислива

Незамисливо је формирати власт на нивоу БиХ без СНСД-а, а начин на који међународна заједница утиче на бошњачку компоненту урушава уставни капацитет и онемогућава политичко представљање из Републике Српске, истиче шеф Клуба СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Кошарац наглашава да је видљиво да постоји модел који је припремио дио међународне заједнице са бошњачком компонентном, гдје се жели заобићи изборни побједник из Републике Српске.

- Покушавамо на сваки могући начин да вршимо активну улогу у томе да буду конституисани органи власти. Ми не препуштамо ништа странкама из Федерације БиХ. Онај ко мисли да може формирати власт без изборних побједника из оба ентитета не мисили добро БиХ и оспорава је - рекао је Кошарац за Ослобођење.

Он је нагласио да СНСД неће прихватити да се АНП шаље у Брисел.

- Не оспоравамо сарадњу са НАТО, сви у окружењу је имају, али ако ће бити предмет политичког условљавања, онда немамо о чему да причамо - поручује Кошарац.

Коментаришући покретање процедуре провјере Зорана Тегелтије, кандидата за предсједавајућег Савјета министара, Кошарац наводи да треба бити политички опрезан с обзиром на потрошено вријеме и чињеницу да је процес именовања требало да буде давно завршен, а да су услиједила условљавања без аргумената од бошњачке компоненте.

- Те провјере и процедуре су, да се желио поштовати Закон о Савјету министара, одавно требале бити завршене. То је један од сегмената који је неопходан за избор предсједавајућег, а касније и Савјета министара - каже Кошарац и напомиње да треба дијелити политички оптимизам, али не треба бити ни превише наиван.

Кад је ријеч о могућем изласку из коалиције на нивоу БиХ, Кошарац наводи да је пуно времена потрошено у политичком надмудривању, гдје су тему задавали СДА и дио међународне заједнице.

- Нисмо ми оптерећени начином функционисања заједничких органа. Ми имамо стабилну Републику Српску и њене институције које функционишу. Ми сносимо одговорност и ми смо пред бираче изашли са ставом како заступати интересе Републике Српске, од чега не одступамо - истакао је Кошарац.

Он сматра да је важно одржати дијалог активиним и да о одређеним питањима треба разговарати јер само тако може бити резултата.

- Мислим да је то најбољи могући модел. Кад је ријеч о самој изјави, она је потписана и постоји рок, 5. септембар. У међувремену је дошло до неких непотребних политичких ситуција под утицајем међународне заједнице, прије свега амбасада САД и Велике Британије, тако да одређен ствари буду стављене на дневни ред као услов, прије свега говоримо о Годишњем националном плану који нигдје није услов - рекао је Кошарац.

Кошарац наглашава да је комуникација крунисана потписаном изјавом, те да не зна шта би се више могло радити него спровести оно што је потписано у споразуму три политичке структуре које су изборни побједници.