latinica  ћирилица
22/08/2019 |  13:35 ⇒ 14:10 | Аутор: СРНА

Беванда: Због будућности БиХ неопходан договор

Министар финансија и трезора у Савјету министара у техничком мандату Вјекослав Беванда оцијенио је да Савјет министара мора бити хитно формиран, уз уважавање свих политичких опција које ће бити у њему заступљене.
Вјекослав Беванда (Фото: sutra.ba) -
Вјекослав Беванда (Фото: sutra.ba)

Беванда је оцијенио да је нужно провођење потписаног Споразума о принципима за формирање власти и позвао на одговорност оних који намјерно то опструишу, саопштено је из ХДЗ БиХ.

Он је рекао да је НАТО стратешки спољнополитички интерес и да је хрватска политика снажан заговорник чланства у овај савез, али да у овом тренутку компромис о том питању нажалост не постоји, те да хрватски народ најбоље зна које су посљедице наметања било чега.

- О тако важним питањима за будућност БиХ мора постојати заједнички став. Питање Годишњег националног програма је свјесно и злонамјерно исполитизовано, иако је ријеч о документу који је тек један од дијелова у процесу приступања НАТО-у. У оваквом политичком амбијенту, уз све мањкавости политичког система БиХ не може постати дио било чега - рекао је Беванда.

Он сматра да је потписани Споразум о принципима за формирање власти обухватио кључне аспекте, од споље политике који се тичу НАТО-а и ЕУ, реформе изборног законодавства те социоекономских и инфраструктурних реформи, те да је овај споразум примјер компромиса који се коначно мора реализовати.

Имплементацијом потписаних принципа, каже Беванда, напокон би започели сет реформи на свим пољима.

- Надам се да постоји још довољно мудрости и рационалног размишљања да у сљедећим данима окончамо ове процесе и постигнемо коначно рјешење - закључио је Беванда, осврнувши се на наставак политичке кризе, неформирања власти на нивоу БиХ и новог Савјета министара.

Он је оцијенио да је поражавајућа и тужна чињеница да и 11 мјесеци након одржавања избора из дана у дан мора да се указује на темеље функционисања демократског друштва, те да је формирање власти на нивоу БиХ процес који је већ давно морао бити окончан, а умјесто тога ушло се у безизлазан простор.

Беванда је подсјетио да буџет за ову годину још није усвојен, те да се институције БиХ финансирају на основу Одлуке о привременом финансирању и да је лично био мета напада управо оних који су кочили доношење тих докумената.

- Скоро годину дана представници хрватског народа позивају на разговоре, договоре и компромис јер другог начина у БиХ како смо свједоци, нема. Направимо ли хронологију свих догађања у посљедњих годину дана, не можемо не пронаћи ниједну ствар која није негативно исполитизована - нагласио је Беванда.