latinica  ћирилица
22/08/2019 |  13:52 ⇒ 13:53 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Хрватско питање да буде ријешено у ФБиХ

Такозвано хрватско питање је реалан проблем, али он мора да буде ријешен унутар Федерације БиХ као што је и предвиђено Дејтонским мировним споразумом, изјавио је портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

- То је унутрашње питање ФБиХ, односно питање за Бошњаке и Хрвате да нађу рјешење за међусобне односе унутар тог ентитета - рекао је Ковачевић.

Коментаришући изјаву предсједника Спољнополитичког одбора у хрватском парламенту Мире Ковача да БиХ треба да буде подијељена на три дијела, Ковачевић наводи да Ковач говори о некакве три регије, а Република Српска је много више од регије.

- Евентуално стварање трећег ентитета је питање за ФБиХ. Међутим, сви морамо признати, јер је очигледно, да Хрвати у ФБиХ, иако би према Уставу требало да буду равноправан конститутивни народ, то тренутно нису. То је питање које би требало покушати ријешити, али које ће Хрвати и Бошњаци међусобно морати да рјешавају - каже Ковачевић за Ослобођење.

Према његовим ријечима, Хрватска као потписник и гарант Дејтонског мировног споразума има право да износи мишљење о томе у каквом положају се налази хрватска заједница у БиХ.

- Ми у том смислу не видимо проблем - каже Ковачевић.

Ковач, који је био министар иностраних послова Хрватске, рекао је да БиХ треба подијелити на три дијела, с тим да Хрватска добије изборну јединицу.

Он сматра да би Хрвати у БиХ подјелом те земље, по узору на Белгију, могли да остваре равноправност са Бошњацима и Србима.