latinica  ћирилица
22/08/2019 |  14:12 ⇒ 14:26 | Аутор: Вечерње новости

У сусрет 54. Фестивалу глумачких остварења у Нишу

Град на Нишави од суботе ће бити у знаку 54. Фестивала глумачких остварења.
Филмски сусрети - Фото: Facebook
Филмски сусретиФото: Facebook

На Фестивалу глумачких остварења од 24. до 30. августа биће приказано 12 филмова у трци за награде, шест су режирали дебитанти, а четири су фестивалске премијере. Прве вечери биће уручена и награда за животно дјело "Павле Вуисић" глумици Горици Поповић.

Ове године су увећани и износи награда, а укупни буџет фестивала је нешто мањи од 25 милиона динара (око 417.000 КМ),  захваљујући средствима Филмског центра Србије.

Гран-при Наиса побједнику ће донијети 700.000 динара, Цар Константин и Царица Теодора вриједе 500.000 динара, Повеље за изузетне мушке и женске улоге биће по 300.000 динара, а најбоље епизоде биће награђене са по 200.000 динара, саопштили су организатори.

Фестивал отвара "Делиријум тременс" Горана Марковића,  а затим слиједи остварење Косте Ђорђевића "Режи". Сљедеће вечери су филмови "Краљ Петар Први" и "Која је ово држава".

"Четири руже" и "Терет" биће приказани у понедјељак, а 27. августа су на програму "Такси блуз" и "Пси умиру сами". Филмове "Ајвар" и "О животу и смрти" публика ће на Љетњој позорници моћи да гледа 28. августа, а сутрадан ће се на великом платну приказивати "Шавови" и "Пијавице".

Посљедњег дана Филмских сусрета, 30. августа, традиционално ће бити додијељене награде, а осим документарца о легенди Ниша Жики Чокалији, под називом "Куде је тај Ниш", као и документарно-играног остварења о Баји Шарановићу - "Посљедњи YU филмски романтик", за крај ће премијерно бити приказана пилот-епизода нове сезоне "Сенки над Балканом".