latinica  ћирилица
22/08/2019 |  14:20 ⇒ 14:34 | Аутор: ТАНЈУГ

Пленковић: Не видим климу у друштву која подстиче насиље

Премијер Хрватске Андреј Пленковић каже да је напад на Србе у кафићу у Книну за најоштрију осуду, али, ипак, оцјењује да је ријеч о чину појединца, а не о клими у друштву која подстиче насиље.
Андреј Пленковић (фото:tris.com.hr) -
Андреј Пленковић (фото:tris.com.hr)

- Ја не видим такву климу. Ово су индивидуална дјела појединаца која треба санкционисати - рекао је Пленковић.

- Оно што радимо ми као Влада је управо обрнуто, смањити поларизацију, смањити искључивост и ићи против оних снага које хоће тензије у друштву, а таквих је доста - додао је он, преноси Н1.хр.

Истиче да треба санкционисати починитеље таквих дјела и да је то најбоља порука и рјешавање проблема.

- Увијек има оних који су девијантни. Не дај Боже да је то правило, то би била јако забрињавајућа околност у Хрватској. Зато сам рекао да мањине треба да буду дио парламентарне већине у Хрватској, да остварују своја права. То за већински народ није проблем, него плус. Ако штитимо права мањина, лакше цемо се залагати за права наших мањина у тим земљама - рекао је Пленковић.

Коментарисао је и то што је слика Анте Павелића пронађена у вили бившег министра управе, Ловре Кушцевица, оцијенивши да је то лоше.

- Изненадило ме то, нисам могао да вјерујем - рекао је Пленковић.

Група маскираних нападача упала је у кафић код Книна и физички напала госте који су гледали утакмицу Црвене звезде, а у тучи је повријеђено пет особа, као и једно дијете.

Након тога, око 22.50 сати у мјесту Ђеврске, неколико за сада непознатих особа је вербално, а потом и физички, напало власника другог кафића и госте, али нико није повријеђен.