latinica  ћирилица
22/08/2019 |  15:17 | Аутор: СРНА

Терминал остаје на Рачи

Царински терминал на граничном прелазу Рача код Бијељине остаје на истој локацији, али се морају наћи додатна средства за одржавање овог граничног и царинског терминала, договорено је на данашњем састанку у Бањалуци представника шпедитера и Удружења превозника Републике Српске са руководством Управе за индиректно опорезивање БиХ.
Шпедитери на граничном прелазу Рача - Фото: СРНА
Шпедитери на граничном прелазу РачаФото: СРНА

Предсједник Удружења превозника из Републике Српске за домаћи и међународни транспорт Никола Грбић рекао је новинарима да гранични прелаз и царински терминал Рача остаје на постојећој локацији.

Грбић је рекао да ће се радити на побољшању услова на граничном прелазу Рача, истичући да ће се испред Удружења превозника и Привредне коморе Републике Српске поднијети иницијатива надлежним институцијама да се издвоје додатна средства за одржавање овог граничног и царинског терминала.

- За нас превознике и шпедитере је најважније да се неће никакве активности дешавати у погледу премјештања граничног прелаза и царинског терминала Рача. Радићемо на побољшању услова - закључио је Грбић.

Портпарол Управе за индиректно опорезивање БиХ Ратко Ковачевић рекао је новинарима да је заједнички закључено да се на одређени начин морају наћи средства да се овај царински терминал поправи у смислу услова да би могао задовољавати минималне стандарде у раду.

- То је могуће на начин да се покрене одређена иницијатива, а то је да се дио средстава који се прикупи од наплате терминала да на располагање УИО, како би та средства могли улагати у инвестиционо одржавање свих објеката којима руководи Управа. У међувремену, треба настојати да се покушају добити одређена средства која ће бити уложена у постојећи царински терминал на Рачи - појаснио је Ковачевић.

Он је рекао да се на годишњем нивоу у буџету Управе добије око 400.000 КМ за одржавање свих граничних прелаза у БиХ, али да су та средства недовољна за свакодневно квалитетно одржавање и инвестиције на граничним и царинским терминалима.

Представник шпедитера Радмила Копривица рекла је новинарима да је постигнут договор да се уреди постојећи царински терминал на граничном прелазу Рача.

- Наш захтјев остаје да царинска испостава остаје на истој локацији, али да се побољшају услови њеног рада. Нама је важно да остане царински терминал на постојећој локацији зато што би нам се пресељењем царинске испоставе смањивао посао и повећавали трошкови, које не би могли издржати", закључила је Копривица.

Састанку су присуствовали представници Министарства саобраћаја и веза Републике Српске и Привредне коморе Српске.

Шпедитери и превозници на граничном прелазу Рача одустали су од блокаде царинског терминала планиране за 15. август, као знак добре воље за подршку коју им је пружило Министарство саобраћаја и веза Републике Српске.

УИО БиХ најавила је раније измјештање царинског терминала са граничног прелаза Рача гдје се дневно обрађује и до 300 царинских папира, а годишњи приход који УИО убире на овом царинском терминалу је три милиона КМ.

Захтјев шпедитера за останак терминала на Рачи подржали су и превозници из Републике Српске којих има више од хиљаду.