latinica  ћирилица
22/08/2019 |  15:44 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Славен Кнежевић - иноватор, писац, и прије свега патриота

Ако неко има двије објављене књиге из области геополитике, патентирану иновацију из области нуклеарне физике, студиј два факултета, а ускоро и трећи, и обишао је пола планете Земље , а уз то је добитник једног од највећих републичких одликовања, помислићете да је ријеч о човјеку у позним годинама. Ипак, Славен Кнежевић из Котор Вароша све ово је постигао са само 21 годину.

- Кад се има жеља и воља, све се може постићи - девиза је Славена Кнежевића.

То је девиза које се Славен придржава, јер да није тако, тешко би све невјероватне досадашње успјехе уписао у своју биографију. Као средњошколац је објавио двије књиге, и то о узроцима рата у Сирији, и распаду Југославије. Затим је самостално осмислио и патентирао модификовани фузиони реактор који производи струју без зрачења.

- Желио сам да осмислим нешто ново, нешто од чега ће сви имати користи - скромно напомиње Славен.

Уз све то, за пет година је овај млади Которварошанин обишао пола планете: Русију, Турску, Казахстан, Вијетнам, Камбоџу, Тајланд , Малезију, Сирију, Катар, Ирак, Аустралију ... да не набрајамо даље, готово цијели географски атлас свијета.

- Желио сам да видим нешто друго, ново, и да видим нека другачија технолошка рјешења него што су код нас - истиче Кнежевић.

Поводом дана Републике 2017. године, тада још ученика СШЦ "Никола Тесла" у Котор Варошу, Славена Кнежевића је за научно-истраживачки рад предсједник Републике одликовао медаљом заслуга за народ, што му је  каже, огромна част.

- Пропустио сам већ прилике за студиј у иностранству, и одлучио да останем у Републици Српској - истиче са поносом Славен Кнежевић.

Са изванредним успјехом студира трећу годину Правног, и другу годину Филозофског факултета у Бањалуци, а ускоро ће  уписати и физику. У припреми је и трећа књига.

Нема разлога да сумњамо да ће и у томе бити успјешан, и да ће се за овог сјајног младића тек чути. На понос и њега и његове породице, школе, града и цијеле Републике.