latinica  ћирилица
22/08/2019 |  15:52 ⇒ 16:20 | Аутор: СРНА

Милисаву Иконићу потврђена деветогодишња казна затвора

Апелационо вијеће Суда БиХ потврдило је првостепену пресуду којом је Милисав Иконић осуђен на девет година затвора за ратни злочин над цивилима у Рогатици 1992. године, док је Зоран Илић ослобођен оптужби за исто кривично дјело.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: Screenshot
Суд и Тужилаштво БиХФото: Screenshot

У изречену казну оптуженом је урачунато вријеме проведено у притвору од 3. марта до 3. априла 2015. године, саопштено је из Суда БиХ.

Против осуђујућег дијела првостепене пресуде жалбу је изјавила Иконићев бранилац, и то због битне повреде одредаба кривичног поступка, због погрешно и непотпуно утврђеног чињеничног стања и због одлуке о кривично-правној санкцији.

Жалбом се предлаже да вијеће Апелационог одјељења побијану пресуду преиначи и оптуженог ослободи оптужбе или да пресуду укине и одреди одржавање претреса.

Тужилаштво БиХ је 10. децембра 2018. године доставило одговор на жалбу у којем се наводи да је жалба браниоца неоснована и предлаже да буде одбијена.

На сједници вијећа Апелационог одјељења 14. фебруара бранилац оптуженог изјавила је да остаје у цијелости код навода из поднесене жалбе, као и Тужилаштво БиХ код навода да је жалба неоснована и да је треба одбити и потврдити првостепену пресуду.