latinica  ћирилица
22/08/2019 |  16:40 | Аутор: СРНА

Радници Алуминија најавили протесте

Предсједник Независног синдиката радника мостарског предузећа за производњу примарног алуминијума и алуминијумских легура Алуминиј Ромео Биокшић изјавио је данас да је план поновног покретања производње у овом предузећу пропао и најавио протесте радника почетком септембра.
Мостар Алуминиј (фото:jabuka.tv) -
Мостар Алуминиј (фото:jabuka.tv)

Биокшић је након ванредне скупштине синдиката рекао новинарима да је било планирано покретање производње 1. септембра када је требао почети са радом погон ливнице, али да до данас није учињено ништа.

- Како сада ствари стоје, од плана поновног покретања производње нема ништа. Имамо информације да се са 1. септембром спремају откази уговора о раду радницима Алуминија који ће бити проглашени технолошким вишком. Ако не буду осигурана средстава за отпремнине тим људима и не буде им увезан стаж, 3. септембра радници Алуминија изаћи ће на протест пред зграду ХДЗ-а, а 5. септембра пред зграду Владе Федерације БиХ - рекао је Биокшић.

Производња у Алуминију угашена је 10. јула када је предузеће искључено са електричне мреже због нагомиланих дугова. Укупни дуг компаније износи око 400 милиона КМ, од чега 293 милиона КМ за електричну енергију.

Након гашења производње, Кризни штаб Алуминија израдио је план реконструкције и поновног покретања производње, а прије три дана Управа предузећа саопштила је да нема новац за спровођење тог плана.

Дионичарско друштво Алуминиј запошљава око 900 радника. Влада ФБиХ власник је 44 одсто дионичког капитала, мали дионичари 44 одсто, а Влада Хрватске 12 одсто.