latinica  ћирилица
22/08/2019 |  17:10 ⇒ 17:11 | Аутор: СРНА

Повећана цијена електричне енергије за индустријске произвођаче

Директор Дирекције за снабдјевање електричном енергијом у Електорпривреди Републике Српске Далибор Шиповац рекао је да је повећана цијена електричне енергије за индустријске произвођаче, али да је цијена за домаћинства остала непромијењена.
Струја - Фото: РТРС
СтрујаФото: РТРС

- Појединим категоријама купаца цијене електричне енергије дјелимично су увећане, а то су произвођачи електричне енергије, велетрговине и слично. Ријеч је о 200 купаца. Цијена електричне енергије са најављеним увећањем је у просјеку 38 евра по мегават-часу - рекао је Шиповац новинарима.

Он је навео да и поред увећања ове цијене нису тржишне, него су значајно ниже.

- Категорије болница, водовода и велика већина привредних субјеката нису обухваћена повећањем - рекао је Шиповац.

Он је навео да је неминован процес отварања тржишта електричне енергије са којим Република Српска касни већ пар година.

Како је објаснио, с тим у вези у складу са Трећим енергетским пакетом, законом о електричној енергији, издатим лиценцама од Регулаторне комисије за енергетику Српске, матично предузеће од електродистрибутивних предузећа преузима снабдијевање купаца на напонским нивоима од 110, 35 и 10 киловата по тржишним условима.

- Уговоре смо понудили према 1.073 купца и исти су у фази потписивања. Купци могу слободно да бирају снабдјевача на тржишту и нису у обавези да прихвате понуду Електропривреде Републике Српске - рекао је Шиповац.

Он је додао да су уговори понуђени на период од 1. септембра до 31. децембра.

- Према нашим сазнањима у Федерацији БиХ та цијена је већа за више од 30 одсто, а у Србији за више од 50 одсто. Цијена на берзама електричне енергије је преко 60 евра по мегават-часу - рекао је Шиповац.