latinica  ћирилица
22/08/2019 |  17:58 | Аутор: СРНА

Одбачена иницијатива да Рашка добије специјални статус

Министарство државне управе и локалне самоуправе Србије одбацило је иницијативу Бошњачког националног вијећа да Рашка, односно Санџак, добије специјални статус и распустило Извршни одбор овог вијећа бошњачке националне мањине.
Влада Србије (Фото: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC) -
Влада Србије (Фото: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC)

Министарство је оцијенило да иницијатива Извршног одбора БНВ за рјешавање статуса Бошњака и регије Санџак није у складу са уставним и законским одредбама којима се уређују области дјеловања националних савјета националних мањина у Србији, те да по својој природи представља политички акт.

Ово министарство у одговору БНВ-у, који је потписао ресорни министар Бранко Ружић, наводи да је увидом у достављену документацију утврђено да Иницијатива садржином излази из оквира Уставом прописаних области у којима национални савјети могу да дјелују и у којима представљају национални мањину, као и законом повјерених овлаштења у тим областима.

У саопштењу је наведено да је Уставом Србије прописано да припадници националних мањина могу изабрати националне савјете ради остварења права на самоуправу у култури, образовању, обавјештавању и службеној употреби језика и писма, а да је Законом о савјетима уређено остваривање овлаштења у тим областима.

Министарство оцјењује да иницијатива БНВ-а има и формалне недостатке и то јер ју је донио Извршни одбор којем национални савјет није повјерио мандат за доношење таквих одлука.

У саопштењу се истиче да иницијатива није ни разматрана, нити усвојена на првој наредној сједници БНВ-а.

Министарство због тога сматра да иницијатива нема правно дејство и не може се сматрати одлуком која остаје на снази, а због неправилности у раду Извршног одбора донесено је рјешење о престанку мандата члановима тог органа.

БНВ-у је предложено да на првој сљедећој сједници констатује престанак мандата чланова Извршног одбора и изабере нове.

Оспореном иницијативом Извршни одбор БНВ-а тражио је специјални статус за Санџак који би добио устав у чијој изради би учествовали стручњаци ЕУ.

Тим документом било је предвиђено да Санџак добије скупштину, владу, полицију, судство и гувернера, да доноси законе и друга општа акта, а Албанцима, Бошњацима, Црногорцима и Србима био би признат статус конститутивних народа.

Територија Санџака на којој би био успостављен специјални статус обухватала би подручја садашњих општина Нови Пазар, Сјеница, Тутин, Пријепоље, Нова Варош, Прибој, Пљевља, Бијело Поље, Беране, Андријевица, Петњица, Гусиње, Плав и Рожаје.

Предсједник БНВ-а Јасмина Цурић изразила је данас протест због одлуке Министарства државне управе и локалне самоуправе Србије, те оцијенила да је то "покушај министра државне управе и локалне самоуправе Бранка Ружића да онемогући Бошњацима и БНВ-у да користи Уставом и законима гарантована права", пренијели су београдски медији.

Она је одлуку Министарства да иницијатива о Санџаку није у складу са уставним и законским одредбама оцијенила као "крајњу намјеру да се, супротно изборној вољи Бошњака, БНВ стави у службу великосрпских националних интереса".

Цурићева је у писму Ружићу навела да је БНВ највише политичко и представничко тијело Бошњака и да је обавеза свих државних функционера да уважавају ту чињеницу.

Она је додала да ће БНВ сваки поступак "усмјерен ка гажењу изборне воље сматрати актом отвореног насиља и мржње према Бошњацима".