latinica  ћирилица
22/08/2019 |  18:31 ⇒ 19:53 | Аутор: РТРС

Зоран Тегелтија добио зелено свјетло ЦИК-а

Централна изборна комисија БиХ, поступајући по захтјеву Предсједништва БиХ, утврдила је на данашњој сједници да Зоран Тегелтија испуњава све потребне услове за именовање на мјесто предсједавајућег Савјета министара, прописане Изборним законом БиХ. ЦИК ће, у случају да Представнички дом БиХ потврди именовање, поступити у складу са одредбама овог закона. Именовање Тегелтије и даље ће чекати реализацију потписаног споразума три лидера, са Савјетом министара у техничком мандату и оба дома Паламентарне скупштине БиХ у тоталној блокади.

Никад у постдејтонској БиХ формирање Савјета министара није било условљено неким документом. Али, након готово 24 године заједничког рада у институцијама – бошњачки политичари, уз помоћ појединих страних амбасада, користе недоречености Устава који не садржи одредбу – о року формирања Савјета министара и посљедицама пробијања тог рока. Професор Уставног права Радомир Лукић појашњава да је уставотрворац предвидио оваку ситуацију и да је, на неки начин, пренио на законодавца.

- Међутим, то не значи да Савјет министара може бесконачно функционисати у техничком мандату, за вријеме једног парламентарног периода и постоје други механизми путем којих се у одсуству те одредбе ствари враћају на почетак, а почетак је народна воља и могућност оне странке која је добила највише гласова да учествује у формирању власти - истиче Радомир Лукић.

А механизми о којима говори професор Лукић су у оба дома Парламентарне скупштине БиХ, а који омогућавају застој или тоталну блокаду рада. Знају то добро странке бошњачког политичког корпуса да су полуге у Дому народа у рукама СНСД-а. Због тога се, каже Средоје Новић, и одуговлачи формирање власти, а главни кочничар је Жељко Комшић који Додика и његову странку не жели у бх. власти.

- То би онда значило, да практично, до наредних избора, нема Парламента БиХ, нема доношења било каквих одлука. Ако то одговара лидерима из ФБиХ нека изволе се понашати уцјењивачки - поручио је Средоје Новић, делегат у Дому народа ПС БиХ.  

Уцјењивачко понашање и одржавање на апаратима Савјета министара, који нема легитимност. Бесконачно дуго с тенденцијом до краја парламентарног мандата, БиХ би могло гурнути у незапамћену кризу, оцјењује професор Лукић. Творце таквог концепта назвао је "лаицима" за политику и опстанак БиХ.

- Убијеђен сам да је ово увод у једну велику институционалну кризу која ће имати далекосежне и тешке посљедице. Нисам сигуран да они који на томе инсистирају имају довољно знања, памети и добре воље да то разумију - додао је Радомир Лукић.

Сву апсурдност БиХ је показала на примјеру један човјек – двије функције. Милорад Додик каже, да што се њега тиче, Денис Звиздић на тим функцијама може остати колико хоће. Међутим, поставља питање: шта ће бити са БиХ због нефункционисања њених институција.

- Ја не могу да утичем на то! Ја сам са својом партијом отишао на изборе и добио подршку народа. Да Сарајево држи до БиХ онда би се нашао простор и пробало све - истакао је Милорад Додик, српски члан у Предсједништву БиХ.

А министри из Републике Српске, који већ 10 мјесеци у Савјету министара сједе у техничком мандату, шаљу опречне ставове. Док Мирко Шаровић тврди да би улазак у Савјет министара са причом о НАТО-у за Милорада Додика било политичко самубиство, Драган Мектић тврди да је АНП само техничко питање које је Додик, како каже, без потребе дигао на питање живота и смрти.