latinica  ћирилица
23/08/2019 |  10:29 | Аутор: СРНА

Замјена опреме у ПС БиХ без сагласности - невиђен скандал

Делегат у Клубу српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ из СНСД-а Лазар Продановић истакао је да је невиђен скандал преко којег се не смије прећи то што су за вријеме колективног годишњег одмора радници непознате фирме ушли у зграду парламента без сагласности Секретаријата ове институције и замијенили опрему из парламентарних сала, те улазили и у друге просторије.
Лазар Продановић - Фото: СРНА
Лазар ПродановићФото: СРНА

- То што се десило је скандалозно и недопустиво. То значи да данас-сутра у зграду парламента може да уђе било ко без икакве одлуке и сагласности и да унутра ради шта хоће. Све треба детаљно испитати јер се поставља питање и шта је у зграду унесено, каква је то опрема, шта је мијењано и шта је изнесено. Како је могуће да нека приватна фирма без икаквог рјешења улази и мијења опрему - пита Продановић.

Он је за Глас Српске рекао да је и са безбједносног аспекта недопустиво да се без знања и одлуке Секретаријата Заједничке службе мијења опрема.

- Поставља се и питање зашто се некоме толико журило да се раде такве ствари. То у сваком случају повлачи и санкције према онима који су прекршили правила. Овакво понашање је превршило сваку мјеру и ово је својеврстан удар на највишу законодавну власт. Овдје има посла и за Сипу, тужилаштво и друге истражне органе - истакао је Продановић.

Посланик СББ-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Дамир Арнаут изјавио је да треба испитати околности о томе како је замијењена опрема.

- Треба испитати све околности, укључујући и то да ли је дошло до угрожавања тајних података - каже Арнаут.

Секретар Заједничке службе Парламентарне скупштине БиХ Кенан Вехабовић потврдио је раније Срни да су за вријеме колективног годишњег одмора радници непознате фирме ушли у зграду парламента без сагласности Секретаријата ове институције и замијенили опрему из парламентарних сала, те улазили и у друге просторије.

Он је навео да су у Бијелој сали замијењена два нова плазма екрана и постављени други, те да је остављен папир ко је то радио, али није желио да открије назив фирме прије сједнице колегијума Секретаријата коју је заказао за понедјељак, 26. август.

Вахабовић је рекао да је контактирао Службу за заједничке послове институција БиХ и они су потврдили да је замијењена опрема, те да је директор Службе Драган Шојић наредио да се уђе унутра.