latinica  ћирилица
24/08/2019 |  12:06 ⇒ 12:40 | Аутор: РТРС

Гусле из Хан Пијеска са ликом Његоша и круном Немањића засвирале у Грчкој (ФОТО)

Предсједник Одбора за помоћ Косову и Метохији из Републике Српске Милорад Арлов и начелник општине Хан Пијесак Владо Остојић на завршној приредби синоћ захвалили су се Грчкој, граду Атини, руководству Кампа "Свети Андреј", Канцеларији за КиМ Владе Србије и Николаусу Чапулису, што су протекмих 14 дана угостили 106 дјеце из Републике Српске и КиМ.
Грчка: Гусле из Хан Пијеска - Фото: РТРС
Грчка: Гусле из Хан ПијескаФото: РТРС

Тридесет дјеце из Хан пијеска са 76 вршњака из Грачанице, Штрпца, Звечана, Лепосавића и Зубиног Потока са Косова и Метохије боравила су на љетовању у Грчкој.

- Грци и Срби, сви смо исти народ, исти крст носимо. Хвала што сте увијек уз нас кад је тешко. То сте показали и 1916. године кад сте дали уточиште српској војсци и спасили српски народ од нестанка. Скромним, али патриотским поклонима, гуслама, сликама, макетом манастира Грачаница, Дечанским вином и шаловима Републике Српске захваљујемо се братском народу Грчке и свима који су помогли овај диван пројекат - истакао је Арлов.

Арлов је нагласио да су дјеца из Хан Пијеска из породица које су прихватиле протеклих година дјецу са Косова и Метохије отпутовала у Грчку захваљући пројекту Одбора "Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске".

Он се захвалио Канцеларији за КИМ у Влади Србије што је преко Одбора укључила и дјецу из Републике Српске.

- Хвала Грчкој, хвала свима вама, хвала Јанису Јанулису што је на својој замљи у Крфу дао и дозволио да се 1916. године достојанствено сахране српски војници. Хвала Мориносу Руцидосу сто је одбио да бомбардује Србију 1999. године. Хан Пијесак ће увијек примати дјецу са Косова и Метохије и помоћи хумане пројекте које води Одбор за помоћ Србима на КиМ - истакао је Владо Остојић, начелник општине Хан Пијесак.

Гусле из Хан Пијеска засвирале у Грчкој (Фото: РТРС)

Остојић је изразио захвалност амбасадорки БИХ из Републике Српске Милици Ристовић Крстић што је дошла да обиђе дјецу и поздрави се са делегацијом из Републике Српске и заједно са делегацацијом из Српске дјелила медаље дјеци побједницима на међусобним спортским такмичењима које су имали свих дана у кампу.

- Ми идуће године у јуну настављамо наш девети по реду пројекат "Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске" и други врло важан, изградњу Дневног центра "Подржи ме - 9 јануар" у Косовској Митровици за 139 дјеце и младих са потешкоћама у развоју на Косову и Метохији. Са ти пројектом упознали смо и грчке добротворе који су исказали одушевљење - додао је Арлов.

Дјеца и пратиоци срећни, али са сузама у очима кренула су на пут према Косову и Метохији, односно Републици Српској.